Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria årskurs 9

Skapad 2018-10-04 08:53 i Trönningeskolan Halmstad
Grundskola 9 Svenska
Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.

Innehåll

SYFTE

Under detta arbetsområde ges du förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • Resonera
  • Jämföra

 

ARBETSSÄTT

Arbetssätten kommer att variera mellan föreläsningar, textstudier, ordkunskapsövningar, lyssning på ljudfiler och skrivande.

 

BEDÖMNING

Du visar din kunskap genom att göra ett prov. I provet visar du din kunskap att:

  • Resonera om svenska språkets historia, ursprung och särdrag.
  • Jämföra och resonera om de nordiska språken – svenska, danska och norska och beskriva framträdande likheter och skillnader i ditt resonemang.
  • Resonera om de fem minoritetsspråken som finns i Sverige.
  • Resonera om dialekter och sociolekter

Matriser

Sv
Språkhistoria 2018

Nivå 1
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Nivå 2
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Nivå 3
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: