👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stormaktstiden

Skapad 2018-10-04 10:20 i Genarps skola Lunds för- och grundskolor
Grundskola F
.

Innehåll

Stormaktstiden

Under det här arbetsområdet kommer vi att titta närmare på den period som kallas för stormaktstiden, vilken är mellan åren 1611 och 1718. Vi kommer att titta på vilka regenter som styrde Sverige då, hur det kom sig att Sverige blev en stormakt, och några viktiga saker som hände, både i Sverige och utomlands.

Vi kommer att arbeta med genomgångar, diskussioner och skrivuppgifter. Dina kunskaper kommer att bedömas genom de enskilda skrivuppgifter som du kommer att lämna in.

Centralt innehåll

Vi arbetar med följande centrala innehåll:

  • Det svenska Östersjöriket. Orsakerna till dess uppkomst och konsekvenser för olika människor och grupper runt Östersjön. Migration till och från samt inom det svenska riket.
  • Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.
  • Den svenska statens framväxt och organisation.
  • Nordens och Östersjöområdets deltagande i ett globalt utbyte, till exempel av handelsvaror, språk och kultur.
  • Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
  • Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.
  • Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.
  • Tidsbegreppen vikingatiden, medeltiden, stormaktstiden och frihetstiden samt olika syn på deras betydelser.

Planering

Här är planeringen för arbetsområdet

 

Vecka

Måndag

Torsdag

Fredag

Att göra

40

Introtuktion

Gustav II Adolf

 

Hur Sverige förändras

Det svenska Östersjöriket.

 

Skrivuppgift

 

41

30-åriga kriget

Vasa-skeppet

 

Den svenska armén.

Krigets slut

Inlämningsuppgift 1 klar onsdag!

42

Karl X & kriget mot Danmark

Karl XI och Skånska kriget

 

Snapphanarna & Slaget vid Lund

Vad hände sedan – berättelsen om hur Skåne blev svenskt

Inlämningsuppgift 2 klar måndag!

43

Drottning Kristina

Kung Sol (Ludvig XIV)

Peter den Store

Inlämningsuppgift 3 klar måndag!

44

HÖSTLOV!

HÖSTLOV!

HÖSTLOV!

 

45

Häxprocesserna

Karl XII och kriget mot Norge

Filmvisning!

Uppgift 4 klar måndag!

 

Uppgift 5 lämnas in måndag vecka 46!

 

Kunskapskrav

Under detta arbetsområde jobbar vi med följande kunskapskrav:

E

C

A

Du har baskunskaper om hur det var förr i tiden och om historiska händelser och personer.

Du har goda kunskaper om hur det var förr i tiden och om historiska händelser och personer.

Du har mycket goda kunskaper om hur det var förr i tiden och om historiska händelser och personer.

Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur samhället förändras, vad människor gör och hur de lever. Du diskuterar orsaker och följder till detta på ett enkelt sätt.

Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur samhället förändras, vad människor gör och hur de lever. Du diskuterar orsaker och följder till detta på ett utvecklat sätt.

Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt hur samhället förändras, vad människor gör och hur de lever. Du diskuterar orsaker och följder till detta på ett välutvecklat sätt.

Du kan visa och förklara spår av historien i den tid vi lever i. Du diskuterar på ett enkelt sätt varför det finns likheter och skillnader i olika beskrivningar av tidsperioder, händelser och personer.

Du kan visa och förklara spår av historien i den tid vi lever i. Du diskuterar på ett utvecklat sätt varför det finns likheter och skillnader i olika beskrivningar av tidsperioder, händelser och personer.

Du kan visa och förklara spår av historien i den tid vi lever i. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt varför det finns likheter och skillnader i olika beskrivningar av tidsperioder, händelser och personer.

Du kan använda historiska begrepp på ett ganska bra sätt när du studerar historia, diskuterar historia och använder historiska källor.

Du kan använda historiska begrepp på ett bra sätt när du studerar historia, diskuterar historia och använder historiska källor.

Du kan använda historiska begrepp på ett mycket bra sätt när du studerar historia, diskuterar historia och använder historiska källor..