Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Religionskunskap, Historia

·

Årskurs:

4

Fantasydagbok om vikingatiden

Ängsnässkolan, Huddinge · Senast uppdaterad: 15 november 2018

Ett ämnesövergripande arbete om vikingatiden.

Varför?

  • I detta arbetsområde kommer du utveckla din förmåga att:
  • veta mer om det som hände under vikingatiden, kända personer, resor, handel och hur olika saker utvecklades under vikingatiden.
  • veta mer om källor från vikingatiden.
  • fundera över hur du och andra använder sig av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv.
  • använda historiska begrepp.

Hur?

I detta arbetsområde kommer ni att arbeta med Vikingatiden, vi kommer att läsa om tro på vikingatiden (religion) och hur det var att leva på vikingatiden (händelser, makt, historia.). Det ni lär er om vikingatiden kommer ni sedan att sammanfatta i en logg och kunna använda i en uppgift i svenska, att skriva en dagbok som en person som levde under vikingatiden.

Bedömning?

Ni kommer att visa era kunskaper om vikingatiden under diskussioner på lektionerna, i olika avstämningsövningar och i vikingadagboken.

 

 


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven kan undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla sam­ band mellan olika tidsperioder.

Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna.

Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan beskriva några grundläggande drag i fornskandinavisk och samisk religion och ger även exempel på hur fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla resonemang om källornas användbarhet.

Matriser i planeringen
Berättande text
Bedömning vikingatiden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback