Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

7 - 8

Skapa din personliga solstolsrygg åk 7

Långsjöskolan, Norrtälje · Senast uppdaterad: 6 september 2022

Vår utgångspunkt är att blanda olika material och tekniker för att designa vårt personliga tyg/utseende till vår solstolsrygg. Som sedan ska fästas på en solstol som tillverkas på träslöjden.

Vad ska vi göra?

Du ska få experimentera med textilfärg, maskinbroderi och applikation. För att sedan kunna blanda dessa tekniker med applikation och broderi, när du ska designa din egen solstolsrygg. Du hämtar inspiration från kända konstverk, arkitektur och symboler.

Hur ska vi göra det?

Gemensamma genomgångar, diskussioner, powerpoint, Internet, egna skisser, genom att prova olika tekniker, inlämningsuppgift utvärderingar och eget arbete.

Tidsperiod

Hela terminen

Syftet med arbetet är att du kommer att få öva att:
Utveckla egen design på tyget. Skapa ett föremål i trä och textil med hjälp av olika material, redskap, verktyg och tekniker och bli medveten om och utveckla din process. Slöjprocessen är att utveckla en ide, skapa och värdera ditt alster och din arbetsinsats.

Moment som ingår

  • Hämta inspiration från arkitektur, kända konstverk och symboler.
  • Skissa upp flera idéer.
  • Göra ett experiment med textilfärg (schablon, mask, måla och stämpling)
  • Göra ett experiment med maskinbroderi (du väljer själv svårighetsgrad, raksöm och sicksack på trycket är grunden)
  • Lära dig att göra en applikation
  • Utvärdera dina experiment och få återkoppling
  • Skissa upp ditt motiv i naturlig storlek
  • Planera ditt fortsatta arbete- i vilken ordning du ska arbeta
  • Pröva och ompröva olika material och teknikers kombinationsmöjligheter. Blanda textilfärg, maskinbroderi, applikation och handbroderi med varandra.
  • Framställa och arbeta, med och utan hjälp
  • Driva din egen process
  • Skriva loggbok regelbundet. Skriva med ord och bild och redovisa på Teams
  • Utvärdera din solstolsrygg när den är klar.

 

Detta kommer att bedömas

Hur du utvecklat din förmåga att:

  • Utveckla idéer
  • Formge och framställa
  • Hantera verktyg och maskiner
  • Kombinera olika tekniker och material
  • Formulera och välja handlingsalternativ
  • Utvärdera  och användandet av slöjdspecifika begrepp

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga verktyg och hantverkstekniker,

förmåga att reflektera över arbetsprocesser och resultat utifrån kvalitet, uttryck och hållbar utveckling.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett delvis genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.

Eleven för enkla resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven utvecklar i relativt stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven för utvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett väl genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Eleven utvecklar i stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då systematiskt hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven för välutvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Matriser i planeringen
Solstolsrygg
Kunskapskrav Slöjd år 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback