Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tillsammans är vi bra

Skapad 2018-10-05 13:38 i Förskolan Tomtberga Östhammar
Under oktober-mars kommer vi arbeta med vår tillsammanskänsla och vänskap på vår avdelning. Detta kommer vi göra genom att skapa en gemensam regnbåge, en kompissol samt vänskapshjärtan.
Förskola
Under oktober-mars kommer vi arbeta med vår tillsammanskänsla och vänskap på vår avdelning. Detta kommer vi göra genom att skapa en gemensam regnbåge, en kompissol samt vänskapshjärtan.

Innehåll

Vad ska vi göra?

I oktober kommer vår avdelning att ha en föräldrakväll, vi tänker använda den som en uppstart till ett projekt vi kommer arbeta med under hösten. Alla som kommer på föräldramötet kommer att få göra ett handavtryck eller rita av sin hand på färgat papper om en inte vill bli kladdig. Tillsammans kommer vi skapa en regnbåge. Tanken är att vi tillsammans kan göra något bra, att vi alla är delar av något större.

 

När regnbågen är på plats på vår blå anslagstavla kommer vi komplettera den med en sol. Förra året gjorde vi en kompissol på väggen vid soffan där vi pratade om vad som gör en glad och vad som gör en ledsen. I år hamnar den vid regnbågen och vi fokuserar på vad som gör en kompis bra.

Under regnbågen kommer vi under januarimånad att sätta upp hjärtan, ett för varje barn. På hjärtana kommer vi tillsammans att fylla i massa bra saker om varje barn. Tanken är att vi frågar barnen vid passande tillfällen och gärna en & en, inte sätter oss i samling och ska säga snälla saker om varandra, det blir mer äkta på det viset tror vi. På alla hjärtans dag får barnen ta hem sitt vänskapshjärta.

Varför gör vi detta?

Vi vill att alla barn ska få känna att de är en viktig del i något större men även att de som individer är bra!

Vi vill att barnen är med och reflekterar kring vänskap och hur vi kan vara med varandra.

Vi vill att föräldrarna och barnen får ett gemensamt projekt som vi kan titta på under dagarna och samtala kring.

Vi vill att barnen ska lämna förskolan med en bra självkänsla och en tro på sig själva och sin kapacitet.

 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning, och
  Lpfö98 Rev. 2016
 • att varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • får stöd och stimulans i sin sociala utveckling,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • ges goda förutsättningar att bygga upp varaktiga relationer och känna sig trygga i gruppen,
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: