Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3)

·

Årskurs:

F - 3

Småkryp i Sverige

Gamla Uppsala skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 8 oktober 2018

Du kommer att få lära dig om småkryp i Sverige. Hur de sorteras efter antal ben och kroppsdelar. Under detta moment kommer du att få se på film, läsa texter, skriva egna texter utifrån tankekartor och instuderingsfrågor. Arbetet avslutas med ett småkrypssafari på Biotopia.

Så här kommer vi att arbeta.

Vi inleder med att se en film om insekter på sli.se. Därefter går vi igenom Biotopias insektsnyckel som visar hur småkrypen är grupperade
Sedan kommer du att få läsa enkla texter tillsammans med en kompis och svara skriftligt på frågor som resulterar i en kortare fakta text. Till texten ska du få illustrera krypet.Vi kommer även att se på filmer om tex tordyveln, göra en gemensam tankekarta med stödord, skriva text i grupp och ensam. Efter avslutat arbete samlas ditt arbete i en Småkrypsbok. Under detta arbetsområde kommer du att få besöka Biotopia och gå på småkrypssafari  samt lära dig ytterliggare om småkrypen. 

Det här ska du få lära dig

  • Insektens egenskaper (antal ben och kroppsdelar)
  • Olika grupper av småkryp (spindeldjur, insekter, kräftdjur, blötdjur, ringmaskar, mångfotingar)
  • Beskriva  insektens livscykel (ägg, larv, puppa, färdig insekt)
  • Ge exempel på vad småkryp gör för nytta i naturen.
  • Skriva en enkel faktatext.

Så har ska du få visa vad du kan

  • Delta i gruppsamtal
  • Skriva faktatext i par och enskilt
  • Genom ett litet skriftligt text

Läroplanskopplingar

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven gör enkla observationer av årstider, namnger några djur och växter, sorterar dem efter olika egenskaper samt beskriver och ger exempel på kopplingar mellan dem i enkla näringskedjor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback