Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Svenska, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

7 - 9

Litteraturhistoria: från antiken till den nya tekniken

Getingeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 24 oktober 2018

Med utgångspunkt i olika skönlitterära texter, både prosa och lyrik, ska vi skaffa oss en överblick av litteraturen från antiken och framåt.

 

I detta arbetsområdet kommer vi att fokusera på litteratur genom världshistorien. Tanken är att ni ska få en överblick av hur litteraturen och samhället förändrats genom tiderna och  för att få ta del av några av de olika  litterära epokernas främsta författare och texter. Vi kommer att ha manligt och kvinnligt som en röd tråd som binder ihop epokerna, detta kommer förhoppningsvis även ge er en djupare förståelse för hur könsrollerna idag har påverkats och påverkas av vår historia.

 

Ni kommer att få bekanta er med dikter, brev och lite längre texter som skrevs under respektive period. Vi kommer att analysera texter och titta på hur samtiden beskrivs i skönlitteratur och hur författarnas liv påverkade deras texter. Vi kommer hålla löpande samtal och diskussioner kring det vi läser. Vi kommer att utgå ifrån URs serie Hej litteraturen! som presenterar de olika epokerna på ett lättsamt sätt.

Utifrån det vi läser ska ni få skriva egna texter där ni väver in det som påverkar våra liv idag, t ex världskonflikter, samhällsproblem, manligt och kvinnligt med mera. Förutom texter av olika längd kommer vi även lyssna på kortare berättelser - det var ju trots allt så skönlitteraturen fick sin början en gång i tiden.

 

Uppgifter:

Gemensam läsning av kortare texter med frågor till som tränar läsförståelse och lär er att koppla ihop texter och författare med varandra.

Egen läsning av en något kortare bok eller  roman.

Analysera  och samtala om dikter och andra texter utifrån mall.

träna på skönlitterära begrepp samt andra ord och uttryck ur texterna vi läser.

Skriva en egen berättande text med inspiration från läst litteratur och vår samtid.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Litteraturhistoria
Uppgifter
litteraturhistoria: texter och läsnings
Textanalys: Strindbergs ett halvt ark papper
Litteraturhistoria: Antiken, Medeltiden och Renässansen
Skriva en egen berättelse VT 19
Läsning och Författarporträtt
VT19 textanalys: Ett halvt ark papper av Strindberg

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback