Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7

Lag och rätt

Ytterbyskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 8 oktober 2018

Vad är det för skillnad på regler och lagar? Varför begås olika typer av brott? Hur går en rättsprocess till? Från att ett brott begås till att det blir en rättegång, dom och påföljd? Hur kan samhället förebygga brott? Vilka är de vanligaste brotten som begås? Vilka rättigheter och skyldigheter har du som medborgare? Dessa är några av de frågor vi kommer att diskutera och gå igenom.

1. Lag och rätt

Vi ska under hösten 2018 arbeta med samhällskunskap. Det vi ska göra är att gå igenom det kapitel i samhällskunskapsboken som heter "Lag och rätt". Den stora frågan för kapitlet är "Vilka är orsakerna till, konsekvenserna av och lösningarna på våld och kriminalitet?". Viktiga begrepp som du kommer att lära vad de betyder är till exempel: Straffmyndig (straffbar), dom, domstol, rättegång, kriminalitet, lagstiftning, organiserad brottslighet, brottsoffer, påföljd och kriminalvård. I samhällskunskap och i många andra skolämnen är det viktigt att kunna beskriva olika samband. Under det arbetsområdet ska du försöka lära dig att se samband mellan rättsliga och ekonomiska samhällsstrukturer, rättsliga och politiska samhällsstrukturer, rättsliga och sociala samhällsstrukturer och rättsliga och mediala samhällsstrukturer. Du ska givetvis också försöka analysera (orsaker, konsekvenser och lösningsförslag på olika nivåer såsom individ och samhällsnivå) olika problem som har med kriminalitet i samhället att göra

2. Förankring i läroplanen och kursplanens syftestext

3. Innehåll i undervisningen - centralt innehåll

4. Arbetssätt

Vi kommer att arbeta med läroboken i samhällskunskap. Vi kommer att titta på film och diskutera, 

Vi kommer också arbeta med begrepp på olika sätt.

 

 

 

                                                                                                           

 

5. Bedömning

Ditt arbete under lektionstid, individuellt och i grupp kommer att bedömas. Du är hela tiden under bedömning. Dina resultat på prov kommer också  att bedömas. 

6. Kunskapskrav

Se nedanstående matris.


Läroplanskopplingar

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Matriser i planeringen
Tyresö Samhällskunskap år 7-9 Skolverksmodell MED indelningar av förmågor
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback