Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål utom nationella minoritetsspråk

·

Årskurs:

7 - 9

ትግርኛ/tigrinja 7, 9

Norrtullskolan åk 7-9, Söderhamn · Senast uppdaterad: 12 oktober 2023

Det här är en planering som beskriver det arbete vi kommer att göra under Höstterminen( HT 23). Innehållet kommer att uppdateras löpande i lärloggen.

Syfte: 

Modersmålet är av avgörande betydelse för den personliga och kulturella identiteten. Utbildningen i modersmål syftar dessutom till att främja elevernas utveckling till flerspråkiga individer med flerkulturell identitet. Utbildningen ska också bidra till att eleverna utvecklar ett jämförande förhållningssätt till kulturer och språk.

 

Innehåll፣ ትሕዝቶ

ዕላማ ምስትምሃር፡ ንስኻ/ በዞም ዝስዕቡ መንገድታት ክእለትካ/ ንኽምዕብል እዩ።

 Målet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga….

 

  • ምንባብ ዝተፈላለዩ ሕጥቦ ጽሑፋትን ንተምኩሮን ሓቤሬታን ፍልጠትን ዘቕስም
  • Att läsa olika slags av texter för upplevelser, information och kunskaper,
  • ቋንቋ ኣደ ብጽሑፍን ብቃልን ገይርካ ንክትረዳደኣሉ
  • Att använda modersmålet för att kommunicera i tal och skrift
  • ብዝተፈላለየ መንገዲ ንጹር ዝኾነ ብቃልን ጽሑፍን ገይርካ ሓሳብካ ምግላጽ። ንኣብነት፡ ምግላጽ፡ ምብራህ ሓሳባትካ ምሃብ……ወዘተ
  • Att uttrycka sig varierat och säkert i tal och skrift för att t.ex. berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter.

 

ብኸምዚ ዝስዕብ ኣገባብ ክንሰርሕ ኢና

Så här kommer vi att jobba:

ኣብዚ ሰሚስተር በዞም ዝስዕቡ ኣርእስታት ክንሰርሕ ኢና

Vi kommer under terminen arbeta med följande arbetsområden

ነዞም ዝስዕቡ ክእለታት ክንለማመዶም ኢና።

Dessa förmågor tränar vi genom att:

    • ቀለልቲ ምሉኣት ሓሳባት ምጽሓፍ። ንኣብነት፦ ብዛዕባ ገዛእ ርእስኻ፡ ስድራኻ፡ ዝምባሌታትካ ወይ ከኣ ፍጻሜታት……..ወዘተ
    • Att skriva enkla meningar om t.ex. dig själv, din familj, dina intressen eller en händelse.
    • ፊደላትን ምልክታትን ቋንቋ ትግርኛ ምጽሓፍን ምፍላጥን፡ ኣብነት፦ ቀለልቲ ስእላዊ-ጽሑፋት፣ ካርቱናዊ-ዘረባታትን ምልክታትን ሓጸርቲ መልእኽትታትን
    • Att skriva och även känna igen de vanligaste tecken/bokstäverna samt att läsa och förstå t.ex. enkla bildtexter, pratbubblor och korta meddelande.
    • ምስማዕን ምርዳእን። ኣብነት፦ ሓደ ብዛዕባ ገዛእ ርእሱን ስድራ ቤቱ ቤት ትምህርቱን ዝምባሌታቱን ክገልጽ ከሎ፣
    • Att lyssna och förstå t.ex när någon annan berättar om sig själv, sin familj, sin skola, sina intressen.
    • ሓጸርቲ መምርሒታት ምኽታልን ብዛዕባ ምጻሜታት ምግላጽን
    • Att följa en enkel instruktion, att berätta om en händelse.

 

 

Bedömning: ገምጋም፣

በዞም ዝስዕቡ መለክዒታት ገይረ ናይ ክእለትካ/ ክግምጋም ክወስድ እየ 

Jag kommer att bedöma din förmåga att:

።   ሓሳባትካ ብቃልን ብጽሑፍን ምቕራብ

።   Formulera dina tankar i tal och skrift

።   ምግላጽ ዘንበብካዮ ጽሑፍ

።   Återberätta en text som du har läst

።   ምንባብ ዝተፈላለዩ ሓጸርቲ ጽሑፋት

።   Läsa olika återförpassade typer av texter

 ካልኦት ዝተዛረብዎ ምርዳእን ምውሳእን

 förstår vad andra säger och delta i samtal

ሓጸርቲ ሕጥቦ ጽሑፋት ሰዋስዉ ዝሓለወ ገይርካ ምጽሓፍን ምጽሟቑን

skriva enkla texter och sammanfattningar som följer vissa strukturella och enkla grammatiska regler.

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Strategier för skrivande av olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar

Muntliga presentationer och muntligt berättande med anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.

Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskan. Ordbildning och meningsbyggnad på modersmålet i jämförelse med svenskan.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera olika typer av texter från olika medier. Att urskilja texters syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara explicit eller implicit uttryckt i texten.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del utvecklar samtalen och diskussionerna. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen och diskussionerna relativt väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med fungerande struktur, innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen och diskussionerna väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande struktur, innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven skriver, utifrån modersmålets särdrag, olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven skriver, utifrån modersmålets särdrag, olika slags texter med relativt god språklig variation, fungerande struktur och innehåll samt relativt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med relativt god säkerhet.

Eleven skriver, utifrån modersmålets särdrag, olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med god säkerhet.

Eleven för enkla resonemang om likheter och skillnader i skriftspråk mellan modersmålet och svenska. Dessutom jämför och översätter eleven ord, begrepp och fraser mellan modersmålet och svenska på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven läser olika texter med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom tolkar och för eleven enkla resonemang om budskap i olika texter.

Eleven läser olika texter med gott flyt och visar god läsförståelse. Dessutom tolkar och för eleven utvecklade resonemang om budskap i olika texter.

Eleven läser olika texter med mycket gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Dessutom tolkar och för eleven välutvecklade resonemang om budskap i olika texter.

Eleven beskriver och resonerar på ett enkelt sätt om traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor med anknytning till områden där modersmålet talas. Eleven gör då enkla jämförelser med förhållanden i Sverige, även utifrån egna erfarenheter eller kunskaper.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Modersmål 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback