Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Popkonst, Andy Warhol och komplementfärger

Nolbyskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 10 oktober 2018

Vad är popkonst? Vad menas med komplementfärger? Vem var Andy warhol och hur kan vi inspireras av hans konst idag? Detta kommer vi att utforska på bildlektionerna under kommande veckor.

Arbetsområde:

Under kommande veckor kommer vi att arbeta med popkonst, och då framför allt kring konstnären Andy Warhol. Hur såg hans konst ut, och på vilket sätt skilde den sig från äldre konst? Hur målar man med komplementfärger och hur kan man skapa starka kontraster mellan färger när man målar? Detta och mycket mer kommer du att få lära dig under kommande veckor. 

 

Konkreta mål

Du kommer att utveckla din förmåga att...

 

...skissa med blyerts och måla av en bild.

...förstå vad begreppet komplementfärger betyder, samt måla med sådana.

...utveckla egna idéer genom att återanvända bilder.

...analysera och resonera kring uttrycket i Andy Warhols olika bilder, samt göra kopplingar till andra företeelser i omvärlden.

 

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

 

...skissa med blyerts och måla av en bild.

...förstå vad begreppet komplementfärger betyder, samt måla med sådana.

...utveckla egna idéer genom att återanvända bilder.

...analysera och resonera kring uttrycket i Andy Warhols olika bilder, samt göra kopplingar till andra företeelser i omvärlden.

Undervisning:

Vi kommer att titta på bilder av popkonstnären Andy Warhol, för att sedan diskutera och analysera dessa, samt jämföra med andra konststilar. Vi kommer att hämta inspiration i Warhols bilder på Campbells soppburkar.

Du kommer sedan själv att få välja en bild på en matvaruförpackning. Du kommer att skissa av denna med blyerts, för att sedan byta ut färgerna och färglägga med komplementfärger. Material som används är blyerts och tusch. 


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.

Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback