Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musikskapande

Skapad 2018-10-15 07:35 i Tanumskolan F-6 Tanum
Grundskola 4 – 6 Musik
Eleverna kommer under några veckor att arbeta med digitalt musikskapande med hjälp av appen Garageband. Eleverna kommer att få fördjupade kunskaper om hur eleverna kan använda olika byggstenar för att forma melodier och texter.

Innehåll

Arbetsområde

Ni kommer att arbeta med appen garageband för att skapa en egen låt digitalt med hjälp av din Ipad och din röst. Ni kommer göra en egen låt med hjälp av appen Garageband. Detta för att få fördjupad kunskap om hur du som elev kan använda digitala verktyg för att skapa och spela in musik.

 

 • Garageband - Inspelningsprogram på Ipad för att skapa musik digitalt. Garageband är, enligt musikläraren på Tanumskolan, ett bra program att börja arbeta med om du skall lära dig att arbeta med inspelning och musikskapande. Programmet används av nybörjare såväl som av professionella musiker. 
 • Midikeyboard - Ett litet minipiano som kopplas in i iPad för att skapa musik. Midikeyboard kan förvandlas till vilket instrument som helst. Även fast den ser ut som ett piano så kan den låta som flera hundra olika synthar eller varför inte som en flöjt.
 • Nedan är en video hur du skall gå tillväga för att komma igång med din låt.

Bedömning

Bedömning kommer ske både genom dina visade kunskaper under lektionstid vid arbete i garageband och genom genom den garagebandfil som du som elev airdroppar till musikläraren. 

 

 • Visade kunskaper under lektionstid
 • Färdiggjord låt

Hur 

Ni kommer att arbeta praktiskt under lektionstid. Ni kommer sitta med hörlurar och arbeta fram en egen låt i appen garageband. Till hjälp har ni musikläraren under lektionstid samt en pdf med instruktioner om hur och vad du skall göra samt en instruktionsvideo som beskriver hur du skall göra. Pdf och video hittar du på googlesites under fliken skapa musik 4-6. Klicka på denna länken för att komma till Googlesites musik.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Musikskapande med utgångspunkt i musikaliska mönster och former, till exempel ackordföljder och basgångar.
  Mu  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska möns­ ter och former och pröva hur dessa kan bidra till en fungerande komposition.
  Mu  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: