Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Svenska, Religionskunskap, Teknik

·

Årskurs:

4

Vikingatiden, årskurs 4

Almekärrsskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 10 december 2018

Skimrande smycken, blodtörstiga krigare och märkliga gudar. Var det så det var? Hade vikingarna verkligen horn på sina hjälmar? Var de brutala rövare eller fredliga handelsmän? Vilka spår av vikingatiden kan vi se? Hur är historien synlig i vår tid? Vad berättas om vikingarna idag? Varför framställs vikingarna på ett visst sätt i bilder och i berättelser? Vad är det sant?

Syfte med undervisningen                                                                                 

Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden och perspektiv på framtiden. På så sätt påverkar det förflutna både våra liv i dag och våra val inför framtiden.

Mål med undervisningen                                                                                 

Undervisningen ska stimulera elevens nyfikenhet på våra förfäder från forntiden samt ge eleven kunskap över hur människor levt under olika tidsperioder. Under temats gång kommer du ges möjlighet att lära dig om:

  • kulturmöten och migration under vikingatiden
  • vikingarnas resor och vad det betydde för människorna hemma och dit de reste.
  • människornas levnadsvillkor under vikingatiden (mat, yrken, lekar, kläder, färdmedel mm)
  • vikingarnas gudar och andra gestalter - asatron
  • politiken under vikingatiden
  • hur vikingarna kom i kontakt med kristendomen och hur Sverige började kristnas

Undervisning och arbetssätt

Eleverna kommer att få arbeta teoretiskt genom diskussioner, faktaläsning, se filmer, ord och begrepp och söka information i olika källor.

Bedömning

Bedömningen görs av hur du deltar i de olika momenten för temat. Bedömningen kommer att vara kopplad till undervisningen och arbetsformerna samt målen. Genom att du deltar aktivt i undervisningen som ingår i temat har du möjlighet att visa att du har kunskaper om detta ämne. Genom att vi varierar arbetssätten kan du visa dina förmågor såväl i grupp som i enskilda sammanhang.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Tidsbegreppen vikingatiden, medeltiden, stormaktstiden och frihetstiden samt olika syn på deras betydelser.

Berättelser från fornskandinavisk och äldre samisk religion.

Hur spår av fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.

Hur olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i religioner och andra livsåskådningar.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur teknik ingår i och förändrar förutsättningar för olika yrken och inom alla samhällsområden.

Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan beskriva några grundläggande drag i fornskandinavisk och samisk religion och ger även exempel på hur fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback