👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Instruktioner - Vad är det?

Skapad 2018-10-15 11:36 i Sturegymnasiet Halmstad
Eleven gör en muntlig instruktion av något för henne välbekant område eller en välbekant aktivitet och anpassar instruktionen språk och innehåll till mottagaren.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Alla är bra på något! Vad är du bra på? Du kan t ex visa och berätta och skriftligt beskriva hur man syr i en knapp, hur man står på händerna eller hur man lagar din favoriträtt. Valet är fritt! I det här arbetsområdet arbetar vi både muntligt och skriftligt med instruktioner.

Innehåll

Arbetsgång

Vi går igenom texttypen instruktion tillsammans. Vi använder "Reparationskurs svenska åk 9". Ni arbetar sedan med en egen skriftlig instruktion, om ett ämne ni själva väljer.

 

Uppgifter

  • Instruktion

  • Instruktion

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.
    Sv  7-9

Matriser

Sv
Skriftlig instruktion

E
C
A
Instruktion, texttyp, språk och struktur
  • Sv  E 9
  • Sv  C 9
  • Sv  A 9
Du skriver olika slags texter (instruktion) med viss anpassning till texttyp, språkliga normer och struktur.
Du skriver olika slags texter (instruktion) med i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Du skriver olika slags texter (instruktion) med relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.