Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Antiken

Elinebergsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 28 november 2018

Antiken, brukar kallas vår civilisations vagga. “Redan de gamla grekerna…” brukar man säga, och då menar man att redan för mer än 2000 år sedan lade man grund till tankar och idéer som lever vidare än idag. Inte minst vår demokrati!

Mål: Kvinnor och män har i alla tider skapat historiska berättelser för att tolka verkligheten och påverka sin omgivning. Ett historiskt perspektiv ger oss redskap att förstå och förändra vår egen tid. Under arbetsområdet om Antiken kommer vi att jobba med att:

  • Känna till dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.
  • Använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.
  • Använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Planering: Vi kommer under 6 veckor arbeta med Antiken. Detta är en händelserik period som innefattar både grekerna och romarna. Vi går kronologiskt genom historien och inleder därför med grekerna under tre veckor som avslutas med en muntlig presentation. Därefter fortsätter vi med Romartiden under ytterligare tre veckor och detta kommer vi ha prov på fredag v. 46


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk­ mord.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Antiken
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback