👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Undervisningsplanering - Är allt vi ser på film sant?

Skapad 2018-10-15 20:55 i Solbacka förskola Norrtälje
Förskola
Är allt man ser på film sant? Vi ser en film med filmtrix, samtalar kring detta och gör sedan filmtrick tillsammans med hjälp av iMotion.

Innehåll

               

Vilka didaktiska frågor skall göras, Vad, Hur, Varför?

 

 • Vilka tidigare erfarenheter/kunskaper har barnen utifrån sina förmågor - hur vet vi det?                                                                                                            Barnen har tidigare sett film, men har de reflekterat kring om allt de ser är sant? Detta reflekterar vi kring tillsammans innan vi för filmtricket med hjälp av en  kortare film  att samtala kring. Att göra film i iMotion är nytt för de flesta, så vi börjar från början.

 

 • Vad förväntas för resultat?                                                                                                                                                                                                                            En insikt hos barnen över att vi kan "luras" med filmtrix och att andra således kan göra detsamma. Ett reflekterande och kritiskt förhållningssätt vid framtida filmstunder.

 

 • Var ska vi vara? (Miljö, rum, plats?)                                                                                                                                                                                                           På torget, där det finns plats att se film, sitta och samtala, samt göra egen film.

 

 • Vilket material ska användas?                                                                                                                                                                                                                  Film med filmtrix, (t ex Pippi flyger luftallong), iPad på stativ och en flyttkartong. Gärna fler iPads för filmvisning, dokumentation och för att kunna arbeta fler samtidigt

 

 • Hur ska aktiviteten/uppgiften/utmaningen presenteras? Med vilket förhållningssätt?                                                                                                                                                                                                                                                      - Först en filmstund med lite funderingar (Hur kunde de göra så? Var det på riktigt? Är allt man ser på film på riktigt?), sedan klurigt, hemligt, med att förklara att nu ska barnen vara skådespelare i en spännande film, där vi trixar, så kompisarna kommer att tro att det hänt nåt som inte har hänt på riktigt. Kanske någon vill vara filmare eller något annat i vårt filmprojekt? Det finns jobb för alla!                                                                                                                                                                                - Vi ställer upp lådan, ett barn hoppar i medan vi filmar med appen iMotion. Vi pausar inspelningen medan den hoppar ut, trycker på rec när nästa hoppar i osv. Sen tittar vi på resultatet. Vi lägger till ljud till filmen i appen iMovie. Detta visar vi för övriga på avdelningen senare, de blir publik och får klura på hur vi gjort detta.                 - Vi avslutar med att fundera kring vad vi gjort och hur vi tror att kompisarna tror vi gjort om vi visar filmen, samt med att fundera kring om vi lärt oss något nytt. 

 

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

 • utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar,
  Lpfö98 Rev. 2016