Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hjärtestunder

Skapad 2018-10-16 08:19 i Boken förskola Kungälv
Förskola
Vi arbetar med barns frågor om livet och omvärlden i syfte att stärka barnen i sin identitetsutveckling och självkänsla.

Innehåll

Vårt syfte med hjärtestunder

Under hjärtestunder arbetar vi i små grupper med värdegrundsfrågor på olika sätt. Alla barn ska få känna sig sedda och lyssnade på respektera varandras 

med barns frågor om livet och omvärlden i syfte att stärka barnen i sin identitetsutveckling, integritet och självkänsla. Att bli hörd, sedd, respekterad och tagen på allvar är kärnan i arbetet med hjärtestunder. Genom att barnen blir bekräftade på olika sätt är vårt mål att de ska känna sig stärkta, unika och speciella. Barnen ska få arbeta med och reflektera kring värdegrundsfrågor och få möjlighet att utveckla sin empatiska förmåga. Det är viktigt att barnen lär sig att stå upp för sig själva, sina behov och sätta gränserBarnen ska känna sig trygga och bekväma i att säga och visa"nej" eller "stopp".

Vi har hjärtestunder i små grupper

 

 

Alla i gruppen ska få möjlighet att bli sedda och uppskattade som de är. Att de ska våga prata i gruppen och att de ska lyssna på varandra. Vi vill stärka vår gruppkänsla, identitet och barnens självkänsla. Barnen ska få tid att tänka och reflektera kring viktiga frågor som handlar om värdegrunden, vem jag är, och att vi ska visa respekt för varandra och förstå att alla är lika mycket värda .Barnen ska ges möjlighet att utveckla sin empatiska förmåga. Alla känslor är viktiga och tillåtna - lika viktigt som att kunna känna glädje är att barnen vet att det är okej om man känner sig ledsen och även att de vågar berätta varför. 

 

 

 

Mål

I hjärtestunderna ska barnen ges möjlighet att:

  • arbeta med vem jag är, min identitet, mina känslor och min familj
  • prata om och uttrycka olika känslor
  • uppleva vi-känsla, gemenskap
  • öva sig på samarbete
  • ha kul tillsammans

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: