Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap, Biologi

·

Årskurs:

8 - 9

Näringslära åk 8

Roslagsskolan, Norrtälje · Senast uppdaterad: 4 oktober 2022

För att ni ska ha kunskap om hur man bygger upp en bra måltid, hur många mål om dagen vi behöver äta för att må bra, i vilka ingredienser du hittar de olika näringsämnena och vilka som är de tre energigivarna. Grundläggande näringslära, genomgång av tallriksmodellen och de tre energigivarna och de 7 livsmedelsgrupperna.

Under terminens gång kommer vi att både praktiskt och teoretisk jobba med näringslära.

I varje uppgift står det vilka sidor i den RANDIGA HK-boken som du behöver läsa för att kunna besvara på frågorna.

Samtliga uppgifter ska vara klara senast den v. 50


Läroplanskopplingar

Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.

Sammansättning av varierade och balanserade måltider och anpassning till individuella behov.

Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.

Resurshushållning. Ställningstaganden vid val och användning av livsmedel och andra varor. Hur produktion, transport och återvinning av livsmedel och andra varor påverkar människors hälsa, ekonomi och miljö.

Eleven planerar och tillagar måltider och hanterar andra praktiska uppgifter som förekommer i ett hem genom att använda i huvudsak fungerande tillvägagångssätt. Eleven värderar på ett enkelt sätt hur arbetsprocessen har påverkat resultatets kvalitet.

Eleven värderar på ett enkelt sätt hur val och handlingar som förekommer i ett hem påverkar hälsa, ekonomi och miljö.

Eleven planerar och tillagar måltider och hanterar andra praktiska uppgifter som förekommer i ett hem genom att använda fungerande tillvägagångssätt. Eleven värderar på ett utvecklat sätt hur arbetsprocessen har påverkat resultatets kvalitet.

Eleven värderar på ett utvecklat sätt hur val och handlingar som förekommer i ett hem påverkar hälsa, ekonomi och miljö.

Eleven planerar och tillagar måltider och hanterar andra praktiska uppgifter som förekommer i ett hem genom att använda väl fungerande tillvägagångssätt. Eleven värderar på ett välutvecklat sätt hur arbetsprocessen har påverkat resultatets kvalitet.

Eleven värderar på ett välutvecklat sätt hur val och handlingar som förekommer i ett hem påverkar hälsa, ekonomi och miljö.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
1. Mat och näring - grunderna
2. Kolhydrater
3. Fett
4. Protein
5. Vatten
6. Mineraler
7. Vitaminer

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback