Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Utvärdering Hösten 2018

Hosiannaskolans Förskola, Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 7 december 2018

Utvärdering Solrosfröna

Språk - Barnens intresse för bokstäver bara växer mer och mer. Många vill ofta skriva både sitt, sina kompisar och familjs namn. Vi har också börjat öva lite mer på pennfattning med olika övningar. Vi testade att göra finn fem fel med barnen och några såg felen och förstod hur man skulle göra medans vissa bara målade bilden. 

 

Musik - 
Vi har börjat öva på sångerna till lucia. varje samling har vi vår hälsningssång samt avslutningssång. (sångpåse)  

Matematik - 
Siffrorna vi har på väggen har blivit en stor snackis vid måltider. Barnen pratar om hur många år dom är, hur deras ålder ser ut med fingrarna. De mäter sin längd genom att jämföra den med varandra. Vi har olika former så som triangel, kvadrat, cirkel och rektangel upphängt ute på gården. Vi gjorde en lek utav dessa genom att man skulle hitta formen på en leksak,klädsel eller från omgivningen. Inomhus fortsatte vi med former genom en saga (sagan om formerna). barnen fick då använda sig utifrån sagan att rita egna former som skulle bli till ett kvadratiskt hus,en dörr av en rektangel,ett tak av en triangel och en sol av en cirkel. vi har även haft vägning där barnen kan jämföra tyngd. 

Natur - 
Veckans utflykt har blivit en regelbunden rutin som barnen älskar. Ett väldigt bra sätt för barnen att uppleva alla teman än bara på gården. Vi har haft skattjakt på utflykten, där barnen fick leta efter olika föremål i naturen. Vi använde oss av äggkartonger med bilder på tex en pinne, mossa, lingonris och sten. Barnen fick titta på bilderna och försöka hitta föremålen. 

Gymnastik -  

Barnen får mest gymnastik när de väl är ute. balansövning blir genom våra cyklar, "sandlåda". 

Olika rörelser får de av när vi leker jaga, tigerjakt, kom alla mina kycklingar mm, de får även det när vi går på promenad antingen till skogen eller till biblioteket. 

 

-promenaden ger inte bara rörelse utan barnen får en ökad kompetens samt att de får utveckla sina kunskaper och insikter i hur man ska förhålla sig i trafiken och dess lagar.  



Vänskap
-
Vi lekte namnlekar och gick igenom rutiner. Vi fokuserade inte så mycket på pyssel och aktiviteter utan mer på att barnen skulle leka med varandra och lära känna varandra. vi läste/såg en saga om vänskap (en kompisbok för de yngsta) och gjorde sedan egna vänskapshänder (barnen ritade av varandras händer). 

 

Bär och svamp -
Vi ville göra temat och utflykterna lite annorlunda än dom tidigare åren, så vi gjorde en karaktär som var en ekorre. Vi låtsades att ekorren hade skickat brev till barnen, brevet la vi i brevlådan på gården. Ekorren berättade att han hade sett barnen när dom var ute och lekte, att han också ville vara med.

Så ekorren gjorde en lek som han och barnen kunde göra tillsammans. Ekorren la ut ledtrådar där barnen skulle gissa vem han var. När barnen var på sin utflykt hittade dom ledtrådarna en efter en.

I sista brevet var det en bild på ekorren och så tackade han för att barnen hade lekt med honom. 

Barnen funderade mycket på detta med att en ekorre hade skrivit brev och att han hade en bild på sig själv...

Kan verkligen ekorrar skriva? Vem tog kort på ekorren? Barnen ville då skriva ett brev från dom till ekorren med alla deras frågor och så klart med allt gott barnen hade blockat i skogen till deras nya kompis 

Under tiden barnen var ute och letade ledtrådar bad ekorren dom att plocka bär och svamp. På så sätt fick vi in temat bär och svamp. 

Vi tänkte fortsätta med något liknande som går över i alla teman vi har det här läsåret. Kanske  med en fågel eller en älg. 

Vi märkte att barnen tyckte det var väldigt kul. Dom sprang ofta till brevlådan vi har på gården för att se om det låg något nytt brev där i eller om ekorren hade hämtat de som barnen hade lagt där. 
Vi tog in äpple i temat. Vi använde oss av äpplen för att lyfta matematiken. Vi bakade också äppelpaj.


Löv -
Efter samlingarna har barnen reflekterat om hur vi vet att det är höst. Några ex löven byter färg, solen lyser fast det är lite kallt, löven ramlar ner, regn.
I löv temat använde vi oss av mycket färg, när vi målade men också när vi pratade om löven (att dom byter färg, till vilken färg osv). 

Löv, precis som bär och svamp är något som vi har följt varje dag, både vid utelek och utflykt. Barnen har sett hur löven går från att vara på träden, gröna och fina till att dom ändra färg, ramlar ner, osv. 


Djurens höst -
Det blev mest fokus på fåglar, tex vart dom tar vägen på hösten. Men vi hade också en samling där vi pratade om olika djur och vad som händer med dom under hösten, byter päls, går dom i ide? tex. 
Vi har bilder uppsatta på väggen på älgen, haren, rådjuret och björnen så det har gett dagliga samtal. 
Fågelpysslet var uppskattat och vissa av barnen har gjort nya fåglar senare. Fåglarna hänger fint i vår gren i lekrummet. 

 

Övriga reflektioner
Vi vill öva mer på fin motorik, klippa efter sträcket. vi vill använda oss av en sångpåse för att få in musiken lättare.  


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback