Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Höstprat i en pod

Utsäljeskolan, Huddinge · Senast uppdaterad: 29 oktober 2018

Retorik är konsten att tala så att andra lyssnar.

Du ska få göra ditt eget höstprat, inspirerat av Sommarprat i P1. Ditt höstprat ska handla om DIG, dina åsikter, dina tankar, dina drömmar, dina upplevelser...

Det här ska du få lära dig

  • Hur man skriver ett manus till en intressant monolog 
  • Hur man fångar publiken
  • Hur man skapar förväntningar
  • Hur man kombinerar och förstärker ett muntligt budskap med andra ljud

Vad ska vi göra

  • Vecka 42 - Inspiration, tankekarta
  • Vecka 43 - Retorik, manus
  • Vecka 45 - Finslipa manus
  • Vecka 46 - Musikval, inspelning
  • Vecka 47 - Färdig podcast

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Höstprat
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback