Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Jordens yta och sårbara platser

Tomtbergaskolan, Huddinge · Senast uppdaterad: 10 januari 2019

I detta avsnitt skall du får lära dig om jorden både på utsidan och insidan. Varför uppstår jordbävningar? Hur bildas en tsunami? Varför skapas vulkaner och varför får de utbrott? Om det och mycket annat kommer du lära på detta område.

Undervisningens syfte (Varför läsa om detta?)

Genom undervisningen ska du utveckla kunskaper om hur människan, samhället och naturen samspelar och vilka konsekvenser det får för naturen och människors levnadsvillkor. Undervisningen ska ge dig kunskaper om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer så att du kan orientera dig. Du ska också få kunskaper om hur jorden är uppbyggd och vilka konsekvenser det får för människor som bor kring jordytans sårbara platser. Detta för att kunna resonera  och förstå hur samspelet mellan människa och natur hänger samman.

Undervisningens bedömning

Ditt arbete kommer att bedömas löpande genom ditt ansvarstagande i det löpande arbetet, hur du kommer förberedd till lektionerna, din delaktighet i diskussioner och resonemang under arbetsområdet samt möjlighet att visa hur långt ni nått i er kunskapsutveckling genom en avslutande skrivning.

För området kommer Du ges förutsättning att utveckla  dina förmågor enligt nedan och koppla detta till kunskapskraven vilka är specificerade i matrisen längre fram i detta dokument. 

Jag bedömer din förmåga:
- Hur du visar och använder din kunskap, både muntligt och skriftligt
- Hur du använder de begrepp som hör till området.
- Hur du resonerar i din muntliga och skriftliga presentation. 
- Hur du formulerat din fakta kring arbetsområdets mål och de slutsatser du drar utifrån den fakta du hittat.


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.

Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.

Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.

Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.

Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då välutvecklade och väl underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.

Matriser i planeringen
Matris betygskriterier Geografi år 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback