Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lukten - doftmemory

Skapad 2018-10-18 12:17 i Enebackens förskola Bengtsfors
Förskola
Vi har arbetat med olika sinnen. Den här aktiviteten berör sinnet lukten.

Innehåll

Planering

 

Bakgrund 

Vi vill lära barnen att man kan upptäcka på olika vis genom att aktivera våra fem sinnen. Genom att upptäcka med en sinne i taget får barnen möjlighet att sätta ord på känslor, dofter, ljud, etc och berikar inte bara barnens upplevelser utan även språket.

 

Mål

Vi vill att barnen ska lära sig vad det innebär att upptäcka saker på olika sätt. Hur hörs det? Hur smakar det? Hur ser det ut? Genom att vi gör dom uppmärksamma på hur man på olika sätt kan upptäcka världen hoppas vi kunna utveckla deras förmåga att beskriva och känna kring olika ting. ”Jag tycker inte om den här för att den smakar surt”, ”Den här stenen gillar jag för den känns mjuk och len”

Metod

Vi placerar ut plastmuggar med olika innehåll som luktar på olika sätt. Man ska inte kunna se igenom dom utan endast kunna känna doften. Vi har valt att använda oss av kaffe, granbarr, tvål, apelsin, kanel och makrill i tomatsås (ett omtyckt pålägg hos oss!)

vi kommer placera ut bilder på de olika dofterna och låta barnen lukta i en mugg och därefter få placera den vid den bild som man tror hör doften till. Genom att se hur barnen resonerar kan vi även få inblick i hur barnen associerar dofter, om man känner igen dom i olika sammanhang, osv.

Man kan med fördel göra aktiviteten flera gånger och byta ut olika dofter.

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: