Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

8

Samlevnad och sexualkunskap

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 30 januari 2019

Sexualkunskap Det här arbetsområdet heter sexualkunskap och berör flera olika områden för att ge dig kunskap och för att du ska känna dig trygg med din kropp. Arbetsområdet går igenom könsorganen, befruktning, fosterutveckling och preventivmedel. Du kommer att kunna beskriva vad pessar, femidom och slicklapp är och mycket mer. Du kommer även att få formulera frågor, söka information, analysera, ta ställning och motivera dina åsikter om sexualkunskap. Samlevnad Vad som räknas som sex är olika för olika personer eftersom det är ens egen känsla som räknas. Du kanske tänker att sex är ett samlag, medan din klasskompis tänker att onani också är sex. Det finns inget facit för vad som är sex. I det här arbetsområdet ligger fokus på samlevnad och med det menas hur man har sex, vad hbtq innebär samt vilka könssjukdomar som förekommer. Du kommer att få titta på videoklipp, diskutera och läsa om bland annat hur det är att leva med hiv.

Sexualkunskap

Det här arbetsområdet heter sexualkunskap och berör flera olika områden för att ge dig kunskap och för att du ska känna dig trygg med din kropp. Arbetsområdet går igenom könsorganen, befruktning, fosterutveckling och preventivmedel. Du kommer att kunna beskriva vad pessar, femidom och slicklapp är och mycket mer. Du kommer även att få formulera frågor, söka information, analysera, ta ställning och motivera dina åsikter om sexualkunskap.

 

Samlevnad

Vad som räknas som sex är olika för olika personer eftersom det är ens egen känsla som räknas. Du kanske tänker att sex är ett samlag, medan din klasskompis tänker att onani också är sex. Det finns inget facit för vad som är sex.I det här arbetsområdet ligger fokus på samlevnad och med det menas hur man har sex, vad hbtq innebär samt vilka könssjukdomar som förekommer. Du kommer att få titta på videoklipp, diskutera och läsa om bland annat hur det är att leva med hiv.

Syfte och upplägg

Sexualkunskap och samlevnad 

Syftet med sexualkunskapsområdetär att du ska bli mer insatta i området människans sexualitet och reproduktion. Du får därför läsa om könsorganen, preventivmedel, befruktning och fosterutveckling. Du får även söka efter information om olika preventivmedel, undersöka fostrets utveckling och kondomens historia och funktion.  

Syftet med samlevnadsområdet är att diskutera och resonera kring vad som är samlevnad. Eleverna kommer bland annat att få läsa om hbtq, hur det går till när man har sex samt vad lust och upphetsning är. Texterna är skrivna i samarbete med RFSU för att inkludera alla oavsett sexuell läggning.

Förutom att läsa texter och titta på videoklipp kommer eleverna och att få diskutera bland annat hur vi kan visa vår partner vad som är skönt och vad som inte är skönt. Eleverna kommer också att få information om olika könssjukdomar samt hur det är att leva med hiv.

 

Centralt innehåll

Kropp och hälsa

  • ​​Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
  • Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer
  • Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
 

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback