Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ex Hålla ett tal

Skapad 2018-10-23 09:23 i Erikslundsgymnasiet Borlänge
Gymnasieskola Svenska
Ni får skriva ett manus och sedan hålla ett tal. Tanken är att ni ska hålla ett argumenterande tal utifrån er insändare.

Innehåll

Till er hjälp kommer ni få bekanta er med retorikens grunder. Ni kommer även få flera olika manusmodeller att välja blan så att ert manus blir bra men även för att veta vad som ska vara med i ett tal och i vilken ordning.

 

Uppgifter

  • Tal

Matriser

Sve
Svenska 1 tal

Muntlig förmåga

Påbörjad uppgift - ännu ej uppnått målen
E
C
A
Eleven har deltagit i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Ännu ej uppnått kunskapskraven.
Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet.
Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet.
Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med säkerhet.
Eleven har deltagit i muntlig framställningen. Ännu ej uppnått kunskapskraven.
Den muntliga framställningen är sammanhängande och begriplig. Språket är till viss del anpassat till syfte, mottagare och kommunikationssituation.
Den muntliga framställningen är sammanhängande och begriplig, och dispositionen tydligt urskiljbar. Språket är ledigt och anpassat till syfte, mottagare och kommunikationssituation.
Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt och anpassat till syfte, mottagare och kommunikationssituation.
Eleven har deltagit men ännu ej uppnått kunskapskraven.
Eleven har viss åhörarkontakt.
Eleven har god åhörarkontakt.
Eleven har använt presentationstekniskt hjälpmedel. Ännu ej uppnått kunskapskraven
Vidare kan eleven med viss säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel
Vidare kan eleven med viss säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel som stöder och tydliggör den muntliga framställningen.
Vidare kan eleven med säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel som stöder, tydliggör och är väl integrerat i den muntliga framställningen
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: