Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

NAKNAK01b

Moment 2 - Ekologi

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 28 november 2018

I detta moment kommer vi att arbeta med livets mångfald och ekologi samt hur vi människor påverkar naturen omkring oss och hur vi kan agera för att minska vår påverkan.

 

Livets mångfald – Ekologi - Miljö

 

Det myllrar av liv i jord, luft och vatten. Levande varelser finns i många olika former, från enkla bakterier till dig själv som just nu sitter och läser denna planering. Varje dag hittar forskare världen runt nya arter.

 

Ekologi är läran om samspelet i naturen. Du kommer att arbeta med naturtyper, växter, djur och hur de samverkar med varandra och den miljö de befinner sig i. Detta område är viktigt för att du skall kunna ta ställning i frågor som rör olika livsformer och naturtyper. Du kommer att få lära dig viktiga begrepp inom ekologin, som hjälper dig att förstå hur samspelet i naturen fungerar och vad som krävs för att liv ska kunna finnas.

 

Vi människor liknar på många sätt andra djur, men vi använder naturen på vårt eget sätt. Vi gör om ekosystemen så att de ska passa oss när vi odlar och bygger städer och vägar. Vad kan konsekvenserna bli och hur kan man ”leva” för att så lite som möjligt inverka på jordens naturliga ekosystem?

 

Kursmål som skall ha uppnåtts efter avslutat arbetsområde

  • Veta vad som kännetecknar liv
  • Känna till ekologiska begrepp som t.ex. ekosystem, ekosystemtjänster och ekologisk nisch.
  • Känna till förklaringsmodellerna näringskedja, näringsväv och energipyramid.
  • Kunna beskriva naturliga ämneskretslopp och energiflöden.
  • Känna till minst ett verkligt ekosystem och kunna redogöra för hur det är uppbyggt och vilka samband som finns i detta ekosystem

 

 

 

Arbetssätt

 

Arbetet kommer att pågå från och med v. 42 och sträcka sig till ungefär v. 47 och behandlar delar av kapitel 2 och 4 i kursboken. För noggrannare planering, se kursmaterial på kursens förstasida.

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Ekologi och hållbar utveckling - prov
Uppgifter
Lektionslogg
Prov - Ekologi och miljö
Prov Ekologi och miljö

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback