Skolbanken Logo
Skolbanken

Verklighetsuppfattning Lå 18/19

Öjersjö Storegård 5-9, Partille · Senast uppdaterad: 27 november 2018

Verklighetsuppfattning Lå 18/19

När du har samling och när vi är på våra promenader kommer du få uppleva med olika sinnen.Vi kommer  att  se olika mönster i naturen och i samband med våra samlingar kommer vi prata om veckodag/månad/årstid/väder.

Genom ditt dagliga schema får du en struktur över din dag. På det sättet tränar du också din tidsuppfattning och kan få en förståelse vad som händer under din dag både i skolan och på fritids i tidsföljd med hjälp av schemabilder/foton/konkreta symboler.

I samband med att vi är ute på gården eller går på promenader får du träna på metoder och strategier för att påverka situationer och lösa problem. Det kan till exempel vara att ta på en jacka när det är kallt.

Du kommer också träna  orsak-verkan när du arbetar med olika program på i-pads. Det kan till exempel vara "tryck-och -hända" appar eller någon annan app som kräver din medverkan för att det ska ske något i programmet.

Det kan också vara att trycka på en "touchkontakt" på samlingen som "säger" "jag är här" eller en annan touchkontakt som kopplas till radio eller

en kontakt som spelar upp en sång när du trycker på kontakten.

Vad gäller risker i närmiljön till exempel trafik får du medverka och delta i detta genom att uppmärksamma hur vi gör vid övergångsställen, var vi promenerar och att du behöver ha en vuxens hand att hålla i eller som  kör din rullstol när vi promenerar utanför skolgården.

I samband med att du exempelvis lägger ett pussel, bygger lego, klosslåda eller bygger ett torn tränar du både på likheter och olikheter och hur föremål kan jämföras utifrån sina egenskaper. Du tränar också på längd, volym och massa samt  hur de kan storleks ordnas och jämföras.

 


Läroplanskopplingar

ordna händelser och upplevelser i tid och rum,

sortera föremål utifrån kvalitet och kvantitet,

reflektera över samband mellan orsak och verkan,

använda ord, begrepp och symboler inom ämnesområdet.

Människans upplevelser med hjälp av olika sinnen.

Återkommande mönster i naturen, till exempel dygn, årstider och vädertyper.

Uttryck för tid som beskriver nutid, dåtid och framtid samt uppdelning av tid, till exempel morgon, veckodag och årstid.

Planering av händelser i tidsföljd, och tidsåtgång för aktiviteter.

Avstånd, riktning, riktmärken och kännemärken och hur de används vid förflyttning.

Likheter och olikheter. Hur föremål kan jämföras utifrån sina egenskaper.

Längd, volym och massa och hur de kan storleksordnas och jämföras.

Metoder och strategier för att påverka situationer och lösa problem, till exempel ta på jacka när det är kallt och tända ljuset när det är mörkt.

Risker i närmiljön, till exempel trafik.

Redskap, teknisk utrustning och digitala verktyg i närmiljön. Hur de används på ett ändamålsenligt och säkert sätt.

Ord, begrepp och symboler inom ämnesområdet verklighetsuppfattning för att till exempel kommunicera om människa, djur och natur.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1
Uppgift 2

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback