Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkriktig novell

Skapad 2018-10-25 10:41 i Britsarvsskolan Falun
Under momentet ägnar vi oss åt språkriktighet genom att öva på korrekt användning av de och dem, samt genom att öva på styckeindelning. Momentet avslutas med att du skriver en novell där du tillämpar det du lärt dig om texttypen och om språkriktighet.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Under momentet ägnar vi oss åt språkriktighet genom att öva på korrekt användning av de och dem, samt genom att öva på styckeindelning. Momentet avslutas med att du skriver en novell där du tillämpar det du lärt dig om texttypen och om språkriktighet.

Innehåll

Syftet med momentet är att du ska bli mer språkriktig när du skriver. Därför tränar vi först på korrekt användning av de och dem, sen tränar vi på styckeindelning. 

För att visa hur väl du hanterar de och dem samt styckeindelar ska du skriva en novell. Det innebär att du både behöver vara språkriktig i din text - och behöver anpassa din text till texttypen, så att din text är så "novellig" som möjligt.

Arbetsformer:
1. Vi går igenom korrekt användning av de och dem och ni tränar enskilt.

2. I grupp gör ni en kort film om korrekt användning av de och dem.

3. Vi går igenom styckeindelning och ni tränar enskilt.

4. Vi går igenom texttypen novell och ni skriver enskilt.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9
 • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
  Sv  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  E 9
 • Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  C 9
 • Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  A 9

Matriser

Sv
Språkriktig novell

Rubrik 1

 • Sv  E 9   Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
E
C
A
Skriva texter
Anpassning till texttyp och språkliga normer.
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: