Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Yoga

Skapad 2018-10-29 08:36 i Palettens förskola Norrtälje
Förskola
Med yogan vill vi stärka barnens självkänsla, ge dem en kroppsmedvetenhet. Det finns inget rätt eller fel och inga krav på prestation.

Innehåll

Innehåll:

Vi introducerade yoga redan under förra året på grön och vi ser och hör att många av barnen fortfarande är nyfikna på yoga och lugn musik.

Vi erbjuder återkommande tillfällen till rörelse och avslappning. Alla barn är med utifrån sina förutsättningar, och utan några som helst krav på prestation. Fokus ligger på att må bra, varva ner och att använda kroppen fysiskt samtidigt som barnen får använda sin fantasi.

Mål och syfte:

Vi vill att barnen ska få en positiv upplevelse, känna att det är något roligt. Stärka barnens självkänsla, ge dem en kroppsmedvetenhet - att alla kroppar är bra och duger oavsett hur de ser ut.

Göra barnen medvetna om kroppens helhet; kost, rörelse och vila. Yoga kan göra att barnen får bättre självförtroende och lättare att koncentrera sig. Men även ökad fysisk smidighet, koordination, balans och mer energi.

Genomförande:

Vad:

Återkommande möten till lugn musik. Olika yogarörelser, prova på andningsövningar, koppla ihop fler rörelser till en yogarörelse (t.ex solhälsningen). Barnen väljer själva om de vill vara med eller inte. Vill de börja med att titta på är det okej. 

Både inomhus som utomhus! 

 • Utveckla vår ”yogastudio”. Kan vi göra en yogastudio även utomhus?

Barnen ska få sätta ord på olika yogarörelser, hitta på egna namn på rörelserna samt rita yogakort. Fota yogakort där barnen visar olika yogarörelser. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: