Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Världskrigens tid

Önnerödsskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 31 augusti 2021

Pedagogisk planering för världskrigens tid.

Vi kommer börja med 1900-talets historia nu och hålla på med det under höstterminen 2021. Vi kommer lär oss om första och andra världskriget och om tiden mellan dessa två världskrig. Då fokuserar vi på Tyskland och hur Hitler kommer till makten. Det blir en studie i hur en demokrati kollapsar och blir en diktatur.

En stor del av undervisningen kommer handla om orsaker och konsekvenser av de båda världskrigen. Och ni kommer bli bedömda på hur väl ni har förstått dessa orsaker och konsekvenser på olika sätt. Bedömningen sker under lektionstid i våra diskussioner och gemensamma analyser. Enskilda uppgifter och olika avstämningar (mindre prov) vid olika delmoment kommer utgöra grunden till ditt betyg.

 

Under momentet ska lära dig att:

  • resonera om orsakerna till första och andra världskriget.

  • resonera om konsekvenserna av första och andra världskriget.

  • förklara skillnaderna på strukturella och aktörsdrivna orsaker och använda den distinktionen.

  • resonera om orsakerna till Hitlers maktövertagande.

  • skapa en tidslinje med viktiga händelser under 1900-talets och förklara hur de hänger ihop.

  • förklara hur Förintelsen uppkom och vad den fick för konsekvenser.

  • resonera om hur historien använt för olika politiska syften under 1900-talet fram till idag. T.ex. Dolkstötslegenden

 

Under detta moment kommer vi arbeta och lära oss på flera olika sätt. Det kommer vara föreläsningar i form av genomgångar och fakta filmer. Vi kommer använda oss av läroboken till att få en överblick och läsa originalkällor i form av brev från soldater vid fronten. Vi kommer se någon film och diskutera några av de märkligare händelserna som skedde under krigen.

  Arbetet med första världskriget kommer utgå från frågan “Vem eller vad bär skulden till första världskrigets utbrott?” I arbetet med förintelsen så kommer vi utgå från frågan “hur kunde detta hända och kan det hända igen?”. Till vår hjälp kommer vi utgå från olika psykologiska teorier och experiment som förhoppningsvis hjälper oss besvara den frågan.

  När det kommer till andra världskriget är det mest Hitlers maktövertagande och övergången från demokrati till diktatur som fokus kommer ligga på samt konsekvenserna av kriget.


Läroplanskopplingar

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa sam­band mellan olika tidsperioder.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Historia 7-9 matris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback