Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SAMSAM01b, SVESVE01

Debattartikel Svenska 1 & Samhällskunskap 1b

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, Rättvik · Senast uppdaterad: 2 december 2018

Varför har vi ett kungahus? Och varför har USA Donald Trump? Vad är egentligen mest demokratiskt? Kan ett land där valdeltagandet är lägre än 40 % kallas demokratiskt?

Under veckorna 45- 48 ska ni arbeta med att skriva en debattartikel inom temat demokrati och styrelseskick. Arbetet kommer att pågå i båda kurserna Samhällskunskap 1b och Svenska 1.  

I kursen Samhällskunskap går vi igenom och arbetar med att söka källor, källkritik samt ämnesinnehållet för debatten.  I kursen Svenska 1 går vi igenom debattartikelns disposition, referatteknik samt vilka språkliga egenskaper som passar texttypen.

Slutprodukten blir en debattartikel (enligt dispositionen på s. 186 i Svenska impulser). Du ska ha med ett citat och (med korrekt källhänvisning) stödja dina argument på minst två stycken trovärdiga källor. 

Val av ämne sker med handledning av Karin som ger er ett antal frågeställningar där ni ska välja en av dessa. 

Arbetet sker på lektionstid v. 45-48. 

Du kommer att få omdömen i båda kurserna fast med en och samma uppgift. 


Läroplanskopplingar

Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån grundläggande demokratimodeller. Möjligheter och utmaningar med digitaliseringen när de gäller frågor om demokrati och politik. Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.

Samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder i samband med undersökningar av samhällsfrågor och samhällsförhållanden. Exempel på metoder för att samla in information är intervju, enkät och observation. Exempel på metoder för att bearbeta information är statistiska metoder, samhällsvetenskaplig textanalys, argumentationsanalys och källkritik.

Presentation i olika former, till exempel debatter, debattinlägg och rapporter.

Argumentationsteknik och skriftlig framställning av argumenterande text.

Bearbetning, sammanfattning och kritisk granskning av text. Citat- och referatteknik. Grundläggande källkritik. Frågor om upphovsrätt och integritet vid digital publicering.

Källkritik. Metoder för att söka, kritiskt granska, värdera och bearbeta information från källor i digital och annan form.

Matriser i planeringen
Debattartikel Svenska 1 & Samhällskunskap 1b
Uppgifter
Debattartikel Svenska 1 och Samhällskunskap 1b

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback