Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Genreanalys

Skapad 2018-10-29 12:09 i Hagagymnasiet Borlänge
Gymnasieskola Svenska
Nu är det dags för dig att göra en textnära litterär analys av en genre och ett verk inom denna genre.

Innehåll

Du har valt en roman inom en genre som intresserar dig. Nu ska du, med hjälp av litteraturvetenskapliga begrepp, analysera genren och den roman inom genren som du har läst.

Genomgång av uppgiften sker måndag vecka 45. Inlämning av din genreanalys sker senast fredag vecka 46, den 16/11.

I bifogade filer hittar du uppgiften, elevexempel på genreanalys samt ordlista för litterär analys.

Lycka till!

/ Sara

Uppgifter

 • Genreanalys

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Skönlitterära texter, författade av såväl kvinnor som män, inom genrerna prosa, lyrik och dramatik. Litteraturvetenskapligt inriktad analys av stilmedel och berättartekniska grepp. Litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg.
  Sve  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan göra en fördjupad, utförlig, träffsäker och nyanserad textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap ur flera perspektiv. I analysen använder eleven med säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.
  Sve  A
 • Eleven kan göra en fördjupad och utförlig textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.
  Sve  C
 • Eleven kan göra en fördjupad, textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom belägg från texterna.
  Sve  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: