Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsa och livsstil Åk 6

Skapad 2018-10-29 14:37 i Gemensamt Söderhamns grundskolor Söderhamn
Arbetsområde som inkluderar hälsa och olika former av träning.
Grundskola 6 Idrott och hälsa
Du kommer få pröva på olika former av fysisk träning, som innefattar både kondition och styrka. Du kommer även att få en genomgång av begreppet ”hälsa”, där vi kommer prata om vad som sker i kroppen vid träning, hur olika levnadsvanor påverkar dig etc. Vi kommer att varva idrottspassen med både teori och praktik.

Innehåll

Uppgiften

Du kommer få pröva på olika former av fysisk träning, som innefattar både kondition och styrka.  Du kommer även att få en genomgång av begreppet ”hälsa”, där vi kommer prata om vad som sker i kroppen vid träning, hur olika levnadsvanor påverkar dig etc. Uppgiften avslutas med ett läxförhör där eleverna visar sina kunskaper i det vi gått igenom.

 

Uppgiftsbeskrivning

 • Du kommer under lektionstid genomföra olika former av träning, både kondition och styrka. Tex: klockan, cirkelträning)
 • Du kommer under de teoretiskt delarna arbeta med begreppet hälsa där vi diskuterar och samtalar kring vad som händer i kroppen vid fysisk träning, Vi ser på informationsfilmer från Studi.se om motion, muskler och skelettet) 
 • Arbetsområdet kommer avslutat med ett läxförhör där eleverna får visa sina färdigheter i momentet. 

 

Centralt innehåll

 • Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.
 • Förebyggande av skador, till exempel genom uppvärmning

 

Konditionsträning

När du tränar konditionen så förbättras kroppens syreupptagningsförmåga och uthållighet. Konditionsträning är även bra för hjärtat, ämnesomsättningen och humöret. Som med all träning är det bättra att göra någonting än ingenting alls, all typ av motion skapar på sikt välmående för kroppen, psyket och sinnet. Försök att röra dig så mycket som möjligt, gå eller cykla när det finns tillfälle.

Konditionsträning kan utföras på många olika sätt. Det finns ett antal olika konditionsidrotter som du kan utföra. Du kan välja löpning, spinning,  dans, olika kampsporter, innebandy eller någon annan sport. Om du är helt otränad kan du med fördel börja med korta promenader för att successivt öka promenadtakten ytterligare

 

 • Konditionsträning är bra för bl.a. blodcirkulationen, stärker hjärtat, ökar ämnesomsättningen, ökar styrkan i leder m.m.
 • Vid kontinuerlig konditionsträning ökar cellernas förmåga att ta upp syre och producera energi. Bättre syreupptagningsförmåga skapar i sin tur mindre mjölksyra. Mjölksyra är egentligen ett symptom på syrebrist.
 • Vid konditionsträning ökar kroppen produktionen av ”må bra” – hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner. Dessa gör att du känner dig glad och nöjd efter ett träningspass.
 • Inför längre konditionskrävande pass (t.ex. en fotbollsmatch) kan det vara bra att ha ätit mycket kolhydrater. Kolhydraterna omvandlas till glykogen i musklerna, vilket är som musklernas bensin. Dessa gör att du orkar springa hela matchen!

 

Styrketräning

Att utföra styrketräning i någon form ger stora fördelar. Styrketräning förebygger skador och bygger upp en allmänhälsa, vilket menas med att kroppen blir stark och orkar med vardagen. Den förbättrar även muskelstyrkan, förbättrar ämnesomsättningen och ökar uthålligheten

Styrketräning innebär att du under träningen först överbelasta dina muskler, därefter låta dem vila ett kort tag för att sen belasta musklerna om igen. Det betyder att du tröttar ut dina muskler, nästan bryter ned dem. Kroppen är så smart, att den sedan bygger upp dem starkare igen!  Att belasta musklerna hårt är lite av syftet med styrketräning. Om du är nybörjare kan du ta det lite lugnare, men ha som mål att öka intensiteten (mängden träning) och belastningen (hur tung träningen är) successivt.

 

 • Styrketräning har visat sig bra för att höja såväl det fysiska som psykiska välbefinnandet. Psyket stärks överlag och oro, ångest och depressioner av olika slag har visat sig minska i de undersökningar som gjorts. Detta betyder helt enkelt att styrketräning både stärker din kropp, och gör att du mår bättre.
 • Energiförbränningen, alltså hur mycket energi kroppen gör av med, ökar i kroppen när man styrketränar. Detta innebär att kroppen behöver mer energi för att kroppens funktioner ska fungera bra. Det hjälper även kroppen att göra dig starkare!
 • Att äta mer proteiner (som man kan hitta i b.la kött) hjälper kroppen att bygga muskler på ett mer effektivt sätt.
 • Kroppen har den fina funktionen att den minns. Det betyder att om du har börjat med styrketräning och sedan slutar för att senare börja igen, så byggs musklerna upp snabbare än om du aldrig har träna förut.
 • Glöm inte att stretcha efter ett styrketräningspass. Musklerna har en förmåga att förkortas efter träning, och kan då behövas stretchas ut. Detta kan även ske innan styrketräning, ifall kroppen är ordentligt uppvärmd. Detta minskar risken för att skada sig.

 

Informationen är hämtad från http://www.halsosidorna.se/

 

Hälsa och träning – instuderingsfrågor

1. Förklara vad man menar med fysisk respektive psykiska hälsa?

 

2. Vad menas med konditionsträning?

 

3. Vad menas med styrketräning?

 

4.?Nämn olika sätt man kan träna kondition, tänk även på vardagen!

 

5.  Vad i kroppen har blivit bättre när du fått bättre kondition

 

6. Vad menas egentligen med mjölksyra?

 

7. När man tränar så utsöndrar kroppen ”må bra” hormoner, vilka är dessa?

 

8. Vad menas med vilopuls,  arbetspuls maxpuls?

 

9. Varför är det viktigt att äta ordentligt med mat när man tränar hårt?

 

10. Förklara näringsämnena kolhydrater, fett och proteinets roll i kroppen?

 

11.  Varför är proteiner extra viktigt när man tränar styrka?

 

12.Varför är det viktigt att värma upp innan ett träningspass?

 

13. Förklara några kroppsliga och mentala effekter träning har på din kropp?

 

14. Vilka tre muskeltyper har vår kropp?

 

15. Vilken av de tre muskeltyperna kan du själv styra över?

 

16 vad menas med att en övning är statisk respektive dynamisk?

 

17 Ge exempel på en övning som är statiskt respektive dynamisk?

 

 

Uppgifter

 • Frågor

Matriser

Idh
Hälsa och livsstil

F - Betyg
E - Betyg
C - Betyg
A - betyg
Samtal och resonemang
Eleven har inte uppnått kunskapskravet för en E-nivå.
Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: