Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

F

Rumsuppfattning Förskoleklass

Lugnets skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 20 november 2018

För att eleven ska kunna utforska och beskriva sin omvärld kommer vi i detta arbetsområde att arbeta med rumsuppfattning och olika perspektiv.

Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla sitt intresse för matematik och förståelse för hur matematik kan användas i olika situationer.Eleverna ska därför utmanas och stimuleras att använda matematiska begrepp och resonemang för att kommunicera och lösa problem på olika sätt med olika uttrycksformer samt för att utforska och beskriva sin omvärld.

Arbetssätt
Vad ska vi arbeta med?
Vi kommer bland annat att arbeta med problemlösningsuppgifter och diskutera kring olika samtalsbilder. Vi kommer att arbeta med lägesord och jämföra storlekar.   
Begrepp som vi använder: i, på, över, under, bakom, framför, mellan, bredvid, vänster, höger, årstider, veckodagar, liten, mindre, minst, stor, större, störst. 

Hur ska vi arbeta?
Vi kommer att arbeta utomhus och inomhus, individuellt, i par och i grupp.
Vi kommer att se film, arbeta med konkret material t.ex. Multilink och i vår matematikbok, "Koll på matematik Förskoleklass".

Vad ska du lära dig?/Visad kunskap
Eleven visar nyfikenhet och intresse för det matematiska innehållet i aktiviteten.  
Eleven prövar och använder olika idéer för att lösa problem inom rumsuppfattning. T.ex. Beskriva hur en person ska ta sig från en plats till en annan genom att använda sig av lägesord.
Eleven kommunicerar och resonerar om rum, perspektiv och tid. T.ex. utifrån en bild kunna avgöra var personen befinner sig och beskriva det för någon annan samt kunna avgöra vilken årstid bilden visar.


Läroplanskopplingar

använda matematiska begrepp och resonemang för att kommunicera och lösa problem,

Enkla matematiska resonemang för att undersöka och reflektera över problemställningar samt olika sätt att lösa problem.

Matematiska begrepp och olika uttrycksformer för att utforska och beskriva rum, läge, form, riktning, mönster, tid och förändring.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback