Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Befruktning och fortplantning

Skapad 2018-10-30 08:36 i Centralskolan Tierp
Ett arbetsområde som handlar om befruktning och fortplantning hos växter, djur och människor.
Grundskola 6 Biologi
Har du tänkt på hur små frön kan vara? Fast de är pyttesmå kan de växa upp till något stort. Du har också varit som ett litet frö. Först när ägget och spermien möttes började du att växa och utvecklas, från ett litet embryo till ett foster och sedan till ett barn. Och du fortsätter att växa. Visst är det otroligt att du faktiskt finns!

Innehåll

Mål

När du har arbetat med det här kapitlet ska du:

 • samtala om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.  
 • kunna berätta om skillnaden mellan befruktning utanför kroppen och inne i kroppen.
 • veta mer om hur barn blir till.
 • kunna ge exempel på hur kroppen förändras i puberteten.

Begrepp att förklara: befruktning, foster, frö, förökning, hane, hona, inre befruktning, kloning, könlös befruktning, könsceller, livmoder, mens, mjölke, penis, pistill, pollen, provrörsbefruktning, pung, rom, samlag, slida, spermie, ståndare, sädesvätska, testikel, yngel, yttre befruktning, äggstock 

Undervisning

Vi kommer att:

 • Läsa texter
 • Jobba med instuderingsfrågor i arbetshäftet 
 • Samtala och diskutera
 • Se film
 • Söka information på webben

Bedömning

Efter avslutat arbete kring "Befruktning och fortplantning" ska du kunna ge exempel på och beskriva vad som händer med flickors respektive pojkars kroppar under puberteten. 

Du ska även kunna samtala om och diskutera enkla frågor, kunna föra resonemang om hälsa och pubertet och kunna relatera till några samband i människokroppen.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
  Bi  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Bi  4-6

Matriser

Bi
Kopia av Version 1.2 Bedömningsmatris biologi sex och samlevnad O6 ht-12

I samtal och diskutera (både muntligt och skriftligt) kring frågor som hör till detta avsnitt kommer jag bedöma din förmåga att:

F
E
C
A
Visa att du kan använda begreppen
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
Visa att du kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Visa att du kan föra resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet.
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: