Undervisningen i NO ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om naturvetenskapliga sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att utveckla perspektiv på utvecklingen av naturvetenskapens världsbild och ges inblick i hur naturvetenskapen och kulturen ömsesidigt har påverkat varandra
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturvetenskapliga företeelser och sammanhang utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Genom undervisningen ska eleverna också utveckla förståelse för att påståenden kan prövas och värderas med hjälp av naturvetenskapliga arbetsmetoder.
Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor.
Eleven kan visa och beskriva hur solen, månen och jorden rör sig i förhållande till varandra.
Eleven kan redogöra för månens olika faser.
Eleven kan namnge några vanliga stjärnbilder samt känner till att stjärnhimlen förändras under året.
Eleven kan vattnets olika former fast, flytande och gas. Eleven känner till begreppen avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning.
Eleven känner till olika vardagliga föremål och vilket material de är tillverkade av samt hur de källsorteras.
Eleven känner till olika materials egenskaper och kan sortera efter exempelvis utseende, magnetism, ledningsförmåga, om de flyter eller sjunker i vatten.
Eleven känner till betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.
Eleven känner till människans inre organ, deras namn och funktion.
Eleven känner till några vanliga djur och växter i närmiljön.
Eleven känner till djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
Eleven kan planera, utföra samt dokumentera enkla naturvetenskapliga undersökningar.
Teoretiska genomgångar i grupp, experiment, fältstudier, filmvisningar samt diskussioner utifrån elevernas perspektiv. Eleven gör enkla dokumentationer till experiment utifrån en given arbetsgång.