Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Chez nous 1: Au restaurant

Skapad 2018-10-30 13:36 i Långsjöskolan Norrtälje
Grundskola 7 Moderna språk - språkval
Under veckorna 43-49 kommer du få lära dig enkla ord och fraser som du har nytta av när du går på restaurang i ett fransktalande land. Du kommer att träna både på att samtala, skriva och att förstå samtal kring restaurang både i tal och skrift. Vi använder kap 5AB samt ev övrigt material.

Innehåll

 

 

Du ska kunna (i tal och skrift):

  • beställa mat och dryck på en restaurang och be om notan samt andra viktiga ord och fraser kap 5AB (se förprickade ord på bild)
  • Räkneorden 20-100
  • några prepositioner: i, på och under 

 

Bedömning

Du visar att du kan restaurangfraserna (ord och fraser kap 5AB) genom att göra ett skriftligt prov 5 december samt spela upp en restaurangscen muntligt.  

Uppgifter

  • Prov franska

Matriser

M2
Au restaurant

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Tala
Du visar att du är på god väg att kunna uttrycka dig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar.
Eleven kan uttrycka sig enkelt och begripligt med fraser och meningar. Exempel: Du förmedlar ett innehåll på ett sådant sätt att en fransktalande person förstår utan större problem. Du gör en del uttalsfel, men ditt uttal är begripligt.
Eleven kan formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande. Exempel: Du förmedlar ett innehåll och är tydlig, på ett sådant sätt att en fransktalande förstår utan problem. Du gör enstaka uttalsfel, men de stör inte begripligheten. Du talar med visst flyt.
Eleven kan formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande. Exempel: Du förmedlar ett innehåll väl och har inga problem att göra mig förstådd på målspråket. Du har ett näst intill korrekt uttal och du talar med flyt.
Skriva
Begriplighet
Du visar att du är på god väg att kunna uttrycka dig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar.
Du förmedlar ett innehåll, på ett sådant sätt att en fransktalande förstår utan större problem. Du uttrycker dig enkelt och kortfattat. Du använder en del nya ord och fraser som tillhör arbetsområdet. Du gör en del störande språkfel men få förstörande fel.
Du förmedlar ett innehåll och är tydlig på ett sådant sätt att en fransktalande förstår utan större problem. Du uttrycker dig med sammanhang. Du använder flera nya ord och grammatik som tillhör arbetsområdet. Du skriver begripligt och tydligt och gör några störande språkfel men inga förstörande.
Du förmedlar ett innehåll väl och har inga problem att göra dig förstådd på målspråket. Du uttrycker dig utförligt med många detaljer. Du har ett ganska stort ordförråd och kan variera språket. Du uttrycker dig klart och tydligt och gör få störande språkfel.
Lyssna
Du är på god väg att förstå det mest väsentliga av innehållet.
I tydligt talat, enkelt språk kan du förstå det mest väsentliga innehållet
I tydligt talat, enkelt språk kan du förstå det huvudsakliga samt tydliga detaljer
I tydligt talat, enkelt språk kan du förstå helheten samt väsentliga detaljer
Läsa
Du är på god väg att förstå det mest väsentliga av innehållet.
Du kan förstå det mest väsentliga innehållet i en text samt i mycket enkel form redogöra för innehållet.
Du kan förstå det huvudsakliga samt tydliga detaljer i en text samt i mycket enkel form redogöra för innehållet och detaljer.
Du kan förstå helheten samt väsentliga detaljer i en text samt återge samt i mycket enkel form redogöra för innehållet och detaljer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: