Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Muntlig framställning åk 6

Björkvallsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 5 oktober 2022

Din lärare ber dig att hålla en muntlig presentation. Hur ska du inleda din presentation? Vad ska du avsluta med? Och vad ska du göra för att inte bli alltför nervös? Har du någon gång pratat med en kompis och känt att du inte har fått säga någonting? Eller tvärtom, att det bara är du som pratar och den andra inte verkar lyssna? Det krävs mer än att två eller flera personer talar med varandra för att det ska bli ett bra samtal.

Såhär kommer vi att arbeta:

På lektionstid kommer vi att arbeta med olika muntliga övningar och diskussionsuppgifter som tränar presentation och samtal. Vi kommer också att diskutera tips för att inte bli nervös, hur strukturen för en presentation kan se ut och vad som kännetecknar ett gott samtal.

  • Enskild muntlig presentation
  • Samtal i grupp om texten Rött kort (gammalt NP)
  • Boksamtal om boken Balladen om en bruten näsa

 

Begrepp som ingår i arbetsområdet:

Disposition, struktur, inledning, innehåll, avslutning, mottagare, åsikt, förberedelse, delaktighet, turtagning

 

Efter arbetsområdet ska du kunna:

- muntligt berätta om en nyhetsartikel som du läst eller ett nyhetsinslag som du sett

- förbereda en muntlig presentation

- anpassa presentationens innehåll efter syfte och mottagare

- genomföra en presentation med inledning, innehåll och avslutning

- vara delaktig i ett samtal om en text som du läst eller lyssnat till


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Olika former av samtal. Att lyssna aktivt, ställa frågor, uttrycka tankar och känslor samt resonera och argumentera i olika samtalssituationer och i samband med demokratiska beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Disposition med inledning, innehåll och avslutning. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen relativt väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Betygskriterier i ämnet svenska i slutet av åk 6
Uppgifter
Läxa muntlig presentation
Läxa muntlig presentation

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback