Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartkunskap

Skapad 2018-10-30 15:34 i Hässelby Villastads skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Geografi
Efter höstlovet, vecka 45 börjar vi med kartkunskap. Vi kommer att lära oss hur man söker i en kartbok och begrepp.

Innehåll

Hej! 

Nu är det dags att börja arbeta med geografi. Vi kommer att använda oss av boken Geografi 7-9, SOL 3000 och tillhörande arbetshäfte samt världsatlas.

Vi kommer att träna på att läsa av gradnätet, diagram, tabeller, tidszoner och orientera oss med väderstrecken. Begrepp som du ska öva på är: halvklot, norra, södra, västra, östra, vändkretsar, parallellcirklar, meridianer, gradnät, breddgrad, latitud,längdgrad, longitud, ekvatorn, vägkarta, sjökarta, avstånd, yta, vinkel, fastighetskarta, terrängkarta, jordgloben.  

Vi kommer att använda oss av sidorna 12-13 och 18-21 samt öva på Världsdelar och hav, Världen fysisk karta, Stora länder, Latituder och longituder på Seterra som du hittar på denna länk:  https://online.seterra.com/sv 

Klasserna kommer att ha läxförhör på gradnätet, diagram, tabeller, tidszoner och orientera oss med väderstrecken i slutet av vecka 46. 

 

Vänliga hälsningar 

Christina, Vincent och Ewa

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • Centralt innehåll
 • Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
  Ge  7-9
 • Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.
  Ge  7-9
 • Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.
  Ge  7-9
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  7-9

Matriser

Ge
Kunskapskrav Geografi

E
C
A
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Kartor, källor, teorier,metoder och tekniker
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: