Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skade hantering och förebyggande

Skapad 2018-10-31 08:43 i Rättviksskolan Rättvik
I detta arbetsområde kommer vi att jobba med akut skadehantering och hur vi kan förebygga skador. Under lektionerna kommer vi att jobba i grupper med olika områden för att sen redovisa för varandra i klassen.
Grundskola 6 – 9 Idrott och hälsa
Akut skadehantering samt förebyggande av skador Vad gör man? Hur gör man? Detta är exempel på frågor vi kommer diskutera om skador

Innehåll

Vi kommer under lektionerna att diskutera i grupper olika områden hur man tar hand om skador, gruppen kommer sedan att redovisa för dem andra eleverna. Praktisk redovisning sker i gruppen där man visar t.ex hur man hanterar en stukning. Vi kommer att utgå ifrån häftet ¨Unga leder Unga¨ 

 

Frågor som ska besvaras? 

Vad kan du göra direkt när någon skadat sig?

Hur kan rehabiliteringen se ut?

Vad kan du göra för att förebygga och minska risken för skador?

Mer info om just erat skadeområde, ofta förekommande? viss ålder? vilken aktivitet vanligast? Olika mellan kön?

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
  Idh  E 9
 • Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
  Idh  C 9
 • Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
  Idh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: