Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kemi i hemmet samt lösningar, blandningar och separationsmetoder

Skapad 2018-10-31 10:32 i Kyrkskolan 4-6 Ludvika
Grundskola 4 – 6 Svenska Kemi
Om du tittar in i städskåpet där hemma kan du säkert hitta olika rengöringsmedel och tvättmedel. Våra hem och vårt samhälle är fullt av kemikalier. Lösningar och blandningar finns överallt. Men vad är skillnaden? Kan man skilja ämnen åt som har lösts eller blandats? Och i så fall, vilken nytta har man av att kunna göra det?

Innehåll

Vad vi ska lära oss. 

 • Vad som menas med blandning och vad som menas med lösning
 • Hur man kan dela upp blandningar och lösningar
 • Namnen på några vanliga kemikalier
 • Känna till hur olika kemikalier påverkar hälsan och miljön 
 • Hur du använder kemikalier på ett säkert sätt 
 • Hur kemikalier är märkta

Hur ska vi lära oss detta?

 • Gemensamma genomgångar
 • Göra enkla undersökningar och dokumentera dessa
 • Ta del av faktatexter 
 • Diskussioner och samtal

Vad som kommer att bedömas:

 • Din förmåga att använda ord och begrepp som hör till området
 • Din förmåga att genomföra undersökningar och dokumentera dessa
 • Din förmåga att vara delaktig i diskussioner och genomgångar

Hur du får visa vad du kan:

 • Genom att delta i experimenten och dokumentera dessa
 • Genom att delta och vara aktiv på lektionerna samt genomföra dina arbetsuppgifter
 • Genom att använda dig av begreppen som hör till arbetsområdet
 • Genom att genomföra tester och prov

 

Matriser

Sv Ke
Kemi

E
C
A
Frågor och svar
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa och miljö så att diskussionen går framåt på ett ganska bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa och miljö så att diskussionen går framåt på ett bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa och miljö så att diskussionen går framåt på ett mycket bra sätt.
Söka information
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Genomföra undersökningar
Du kan göra enkla undersökningar med hjälp av planeringar. Du hjälper till att komma på enkla frågor och planeringar som fungerar.
Du kan göra enkla undersökningar med hjälp av planeringar. Du kommer på enkla frågor och planeringar som efter någon förbättring fungerar.
Du kan göra enkla undersökningar med hjälp av planeringar. Du kommer på enkla frågor och planeringar som fungerar.
Jämföra undersökningar
Du kan jämföra vad du och andra kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad likheter och olikheter kan bero på. Du hjälper till att ge förslag som kan göra undersökningen bättre.
Du kan jämföra vad du och andra kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vad likheter och olikheter kan bero på. Du ger förslag som efter någon förbättring kan göra undersökningen bättre.
Du kan jämföra vad du och andra kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt vad likheter och olikheter kan bero på. Du ger förslag som kan göra undersökningen bättre.
Dokumentera
Du kan visa på ett enkelt sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
Du kan visa på ett utvecklat sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
Du kan visa på ett välutvecklat sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
Använda utrustning
Du kan använda utrustningar på ett säkert sätt som fungerar ganska bra i undersökningar.
Du kan använda utrustningar på ett säkert sätt som fungerar bra i undersökningar.
Du kan använda utrustningar på ett säkert sätt som fungerar mycket bra i undersökningar.
Lösningar och blandningar
Du kan förklara skillnaden mellan en lösning och en blandning. Du kan förklara ett sätt som man kan använda sig av för att separera ämnen från varandra.
Du kan förklara skillnaden mellan en lösning och en blandning. Du kan förklara på två olika sätt som man kan använda sig av för att separera ämnen från varandra.
Du kan förklara skillnaden mellan en lösning och en blandning. Du kan förklara på flera olika sätt som man kan använda sig av för att separera ämnen från varandra.
Använda information
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett ganska bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett mycket bra sätt till situationen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: