👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tillämpningsområden

Skapad 2018-10-31 13:23 i Thorildsplans gymnasium Stockholm Gymnasieskolor
Gymnasieskola Psykologi
Du ska först välja ett tillämpningsområde inom psykologin som du tycker verkar intressant. Nästa steg är att du läser på om området, utifrån vilka behov det växte fram och vad man gör inom det idag. Du redogör sedan för några psykologiska perspektivs förklaringar inom området. Till sist gör du en liten miniundersökning inom ditt område som du sedan redogör för.

Innehåll

 

Centralt innehåll

Psykologiska tillämpningsområden som är relevanta för elevernas utbildning, till exempel idrottspsykologi, ekonomisk psykologi, kulturorienterad psykologi, trafikpsykologi, teknisk psykologi, arbets- och organisationspsykologi, miljöpsykologi, rättspsykologi, genusrelaterad psykologi, ekologisk psykologi, kundpsykologi, mediepsykologi, familjepsykologi och pedagogisk psykologi.

Tillämpning av psykologiska teorier och modeller samt experiment och observationer.

Matriser

Psk
Tillämpningsområden Ps 2b

Hur du använder psykologiska teorier och modeller på ditt valda tillämpningsområde
I din analys redogör du översiktligt för något psykologiskt perspektivs förklaringar till mänskliga beteenden, känslor och tankar och för psykologiska sammanhang och fenomen knutna till området.
I din analys redogör du utförligt för några psykologiska perspektivs förklaringar till mänskliga beteenden, känslor och tankar och för psykologiska sammanhang och fenomen knutna till området.
I din analys redogör du utförligt och nyanserat för några psykologiska perspektivs förklaringar till mänskliga beteenden, känslor och tankar och för psykologiska sammanhang och fenomen knutna till området.
Hur du redogör (översiktligt, utförligt eller utförligt och nyanserat) för psykologiska sammanhang och fenomen utifrån enkla frågeställningar.
Du redogör översiktligt för psykologiska sammanhang och fenomen utifrån enkla frågeställningar.
Du redogör utförligt för psykologiska sammanhang och fenomen utifrån enkla frågeställningar.
Du redogör utförligt och nyanserat för psykologiska sammanhang och fenomen utifrån enkla frågeställningar.
Koppling till egna erfarenheter
Ja
Ja
Ja