👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
I din vardag möts du ständigt av olika typer av tal, som du behöver förstå, tolka och kunna använda. Din kunskap om tal använder du dig ständigt av så fort du till exempel handlar något, pratar om en sträcka, väger eller mäter något eller gör en beräkning av något slag.
En annan viktig anledning till att du behöver vara säker på vad olika typer av tal betyder är att du fullt ut ska förstå den information som presenteras i olika medier som TV, tidningar och internet. Grundskolans matematik ska också förbereda dig för kommande studier i matematik.
METOD OCH INNEHÅLL
Området "bråk och procent" är nära knutet till decimaltal som vi tränade på under förra terminens område "taluppfattning". Vi kommer använda oss av tallinjen när vi placerar ut bråk och där jämför vi också bråk med varandra. Samma sak gör vi med procent. Förutom tallinjen kommer vi ha stort fokus på att visualisera i bild som stöd i resonemang och kommunikation. Att arbeta med figur eller bild är en metod som förenklar problemlösning. Områdets fokus är att kunna översätta/växla mellan decimaltal, bråk och procent av samma värde.
Kopplingar till läroplanens (grundskolans) syfte och centrala innehåll; se längst ner på sidan.
STRUKTUR
En arbetsvecka innehåller:
-genomgång
-arbetsblad: träna ett visst moment (parvis eller enskilt, vi hjälper alltid varandra)
-vektor: arbeta med rutinuppgifter på individanpassad nivå.
v.2 Bråk
v.3 Bråk och tallinjen
v.4 Förkorta och förlänga bråk
v.5 Addition och subtraktion med bråk
v.6 Andel av hela
v.8 Procent
För elevskattning och utvärdering se respektive elevs lärlogg samt OneNote.
För formativ och summativ bedömning gå till kunskapsfliken och därefter matematik.