Skolbanken Logo
Skolbanken

Lundens språksamlingar med Bornholmsmodellen

Förskolan Marieberg, Östhammar · Senast uppdaterad: 14 juni 2019

Alla förskolor i Östhammars Kommun har fått i uppdrag att arbeta förbyggande och förberedande med Bornholmsmodellen. Med Bornholm ligger fokus på lära ut ljud (fonologisk medvetenhet) för att förbättra läsförmågan hos barnen. Här är en planering över hur, när och varför vi på Lunden kommer att arbeta med Bornholm.

Syfte

Att arbeta förebyggande för att förbättra barnens läsförmåga. 

Mål

Varje språksamling har sina specifika syften/mål.

Innehåll

Vad ska vi göra?

Vi kommer att ha språksamlingar utifrån boken "Före Bornholmsmodellen". Varje språksamling inleds med ett upprop eller en namnsång där varje barn nämns vid namn och avslutas med en bestämd ramsa som alltid ska vara samma, detta för att markera när språksamlingen börjar och slutar. Själva samlingen kan bestå av t.ex. rim och ramsor, högläsning, mungymnastik, klappa stavelser mm. Samlingarna skiljer sig för de äldre barnen och de yngre barnen. 

När ska vi göra det?

Språksamlingarna kommer mestadels att genomföras i respektive grupper men även i andra delar av vår verksamhet.

 

Utvärdering

Vi har arbetat med Bornholm på våra respektive grupper, där barnen har varit åldersindelade. Barn födda -13 för sig, barn födda -14 för sig och barn födda - 15 och -16 tillsammans. Vi har följt planeringarna i boken Före Bornholm, vi har kommit olika långt. Vi har även rimmat och ramsat mycket här på avdelningen. Många av barnen har tagit till sig rimmandet, de gillar när vi rimmar och de hör när ord rimmar med varandra. Barnen visar en lustfylld känsla när de själva kommer på rim.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback