Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi åk 8

Skapad 2018-11-05 08:06 i Norrtullskolan åk 7-9 Söderhamn
Grundskola 7 – 9 Geografi
" Pengar växer inte på träd men pengar kan växa i träd"

Innehåll

Vad och hur ska vi göra?

I Geografi i åk 8 ska du arbeta med;

  • Nordens resurser (jordbruk, fiske, skogsbruk och gruvdrift) med ett miljöperspektiv. (powerpoint, begrepp, boken/söka)
  • Industrin och Sveriges framväxt (powerpoint - genomgång)
  • Studi - område global uppvärmning (7 filmer + quiz)
  • Sårbara platser
  • Kartkunskap på nätet (se separat planering - Namngeografi)

I åk 8 ska du arbeta med människan och naturen och industrin i Sverige. Du kommer få se en del Powerpoint, se kortare och länge filmer som berör ämnet, samt arbeta enskilt med frågor/begrepp.

Kartkunskap/namngeografi: I 7:an jobbade du med Europa och nu är det dags för Asien, Afrika och Syd – och Nordamerika. Du kommer arbeta i Seterra och testet kommer också ske där.

Varför ska vi göra detta- Undervisningen i geografi ska behandla följande i det centrala innehållet;

-  Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.

- Befolkningsfördelning, hur samspelet mellan människors levnadsförhållanden och geografiska position hänger ihop.

- Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster förändrats över tid.

-  Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

-  Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.

Vad kommer jag bedöma?

  • Löpande insatser
  • Prov alternativt andra redovisningsformer (detta bestämmer vi tillsammans)
  • Prov namngeografi (digitalt prov)

Filmer

 

 

Uppgifter

  • Powerpoint "Människan och naturen"

  • Powerpont "Norden - en introduktion"

Matriser

Ge
Geografi åk 8

F
E
C
D
Förmåga
Förstå och använda begrepp
Du har inte visat att du kan använda geografiska begrepp med ett miljöperspektiv(såsom konstgödsel, mjölkkvoter, övergödning, bekämpningsmedel, växthusgaser, ekologiskt jordbruk, KRAV-märkning osv.)
Du kan använda geografiska begrepp, med ett miljöperspektiv på ett ganska bra sätt (såsom konstgödsel, mjölkkvoter, övergödning, bekämpningsmedel, växthusgaser, ekologiskt jordbruk, KRAV-märkning osv.) .
Du kan använda geografiska begrepp, med ett miljöperspektiv, på ett ganska bra sätt (såsom konstgödsel, mjölkkvoter, övergödning, bekämpningsmedel, växthusgaser, ekologiskt jordbruk, KRAV-märkning osv.)
Du kan använda geografiska begrepp, med ett miljöperspektiv på ett ganska bra sätt (såsom konstgödsel, mjölkkvoter, övergödning, bekämpningsmedel, växthusgaser, ekologiskt jordbruk, KRAV-märkning osv.)
Förmåga
Kunskaper om...
Du har inte visat att du har baskunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra.
Du har baskunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad som påverkar var människor bor, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Du har goda kunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett bra sätt vad som påverkar var människor bor, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Du har mycket goda kunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett mycket bra sätt vad som påverkar var människor bor, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Förmåga
Använda geografiska verktyg
Du har inte visat att du kan använda kartor och andra verktyg.
I arbetet använder du kartor och andra verktyg ett ganska bra sätt.
I arbetet använder du kartor och andra verktyg ett bra sätt.
I arbetet använder du kartor och andra verktyg ett mycket bra sätt.
Förmåga
Undersöka
Du har inte visat att du kan undersöka var olika varor och tjänster tillverkas och används.
Du kan undersöka var olika varor och tjänster tillverkas och används. Du beskriver hur det hänger ihop på ett enkelt sätt och hur länder och platser handlar med varandra
Du kan undersöka var olika varor och tjänster tillverkas och används. Du beskriver hur det hänger ihop på ett utvecklat sätt hur länder och platser handlar med varandra
Du kan undersöka var olika varor och tjänster tillverkas och används. Du beskriver hur det hänger ihop på ett välutvecklat sätt hur länder och platser handlar med varandra
Förmåga
Diskutera
Du har inte visat att du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling.
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger enkla förslag på hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger utvecklade förslag på hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger välutvecklade förslag på hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: