Skolbanken Logo
Skolbanken

Utvärdering Maja/Natur

Höjdens förskola, Färgelanda · Senast uppdaterad: 5 november 2018

Vi har arbetat med fokusområdet natur där Maja fick vara med.

Resultat

Vi har erbjudit barnen att tillsammans med oss plantera olika grönsaker och träd och på så vis fått ta del av processen när man planterar och får vara med när något växer. Barnen har alla fått ta med sig en tomatplanta hem som de själva har fått sätta i ett mjölkpaket som vi klippte till som en kruka. Dock har vi inte kollat på våra potatisar och morötter än, men det ska vi göra nu i början av hösten. Vi har också vart ute på promenader där vi gått och tittat på vilka träd vi har runt oss, vi har mest fokuserat på björken. Vi hade också turen att upptäcka att vi hade grodyngel inte så långt ifrån förskolan så det blev en lagom promenad under ett par veckor att kolla till dem och se hur de har utvecklats, men tyvärr försvann de när det blev torka så barnen hann tyvärr inte få se dem bli grodor. När vi har vart i skogen har vi bland annat tittat på insekter som barnen utvecklade ett stort intresse för, de var nyfikna på vad de var de hittade. Så vi hade med oss luppar under ett par tillfällen så barnen kunde granska dem närmare. I vintras när vi började med fokusområdet låg det fortfarande snö, så då passade vi på att spana efter spår. Vilka djur spår det var vi fann. 

Barnen har fått vara delaktiga både i val av aktivitet och i  dokumentation, de har fått ta bilder med iPaden. Vi har också satt upp bilder på de olika djuren vi hittat bland annat spår och bajs ifrån, men också blogginlägg från Unikum där det finns bilder på vad barnen har gjort. Där har både barnen och föräldrarna kunnat gå och titta, men det har framför allt vart barnen som har tittat på dom. Barnen har själva stått och tittat på bilderna och berättat för varandra. Föräldrarna har fått vara delaktiga i detta genom att få ta del av vad vi gör genom blogginlägg, men också genom diskussion vid tex hämtning om vad vi gjort idag. Responsen från föräldrarna har vart positiv på det vi gjort tillsammans med barnen. 

Analys och bedömning

Analys av resultaten. Förskolans förutsättningar, arbetsprocesser och resultat samverkar och påverkar varandra.

 

Barnen har vart intresserade av fokusområdet, visat nyfikenhet och vart med och vattnat det som vi har planerat. Dock kunde det vara svårt att behålla fokuset under natursamlingarna, men det berodde oftast på yttre omständigheter då vi har barn som kan kräva lite mer. Men när vi vart ute på promenad eller gått till skogen har barnen vart väldigt aktiva och velat gå. 

Synliggöra för barnen vad de har lärt sig under det vi har gjort, titta på bilder tillsammans och diskutera. Ex. "Vad gjorde vi, vad tycker du att du har lärt dig och hade du velat lära dig nått mer/annat?". 

Genom att praktiskt visa under våra planerade verksamhet har barnen har fått en insyn i hur ex en plantering går till, men även när vi gick till skogen fick barnen olika saker visade för sig. När barnen har haft med sig insekter tillbaka har dom tillsammans med oss försökt kolla på planchen om de fanns med, annars sökte vi reda på dom. 

Genom BRUK har vi kommit fram till att barnen har fått utveckla sin nyfikenhet och lust att lära samt självständighet. När vi har planerat har vi försökt gå efter barnens intressen och det som de har fastnat för när vi exempelvis vart ute. 

Utifrån våra mål anser vi att resultaten är godtagbara, men att vi vill fortsätta med att våga smaka då det var en av målkriterierna som har vart svårast för barnen. 

Åtgärder för utveckling

Att barnen blir mer delaktiga i deras egna lärande, att de kan diskutera tillsammans med oss och synliggöra det vi gjort. Fortsätta med våra promenader till skogen då barnen älskar att vara där, men att vi kanske ska utforska mer av den så barnen får upptäcka något nytt i den. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback