Skolbanken Logo
Skolbanken

Utvärdering av fokusområde Teknik

Höjdens förskola, Färgelanda · Senast uppdaterad: 5 november 2018

Vi har arbetat med fokusområde teknik

 

Utvärdering av teknik

 

Resultat: Vi har erbjudit barnen att erövra kunskap om både digital teknik t.ex. beeboten och smartboarden samt enkel teknik i form av hjulet. Barnen har också fått vara med att dokumentera, ta bilder med våran iPad, vilket har vart uppskattat från deras sida. De vill gärna hjälpa till att ta kort på det vi gör. Dock har vår iPad gått sönder så de har inte kunnat dokumentera under den sista tiden, men med de nya iPadarna kommer de få börja dokumentera igen.

 

Beeboten har fångat barnens intressen, de tycker det är roligt att försöka programmera den. De vill gärna använda den själva också, inte bara under de planerade läraktiviteterna. Både de äldre och de yngre barnen tycker om den. Personalen har också vart med och lärt sig om programmering då de inte använt det tidigare. Hjulet tyckte barnen också var intressant när vi arbetade med den, de pratade ofta på att runda saker såg ut som ett hjul. De kopplade ihop cirkel och hjul. Dock rann arbetet med hjulet ut i sanden lite, men vi vill avsluta arbetet med att barnen själva ska få skapa egna bilar med hjul på. Det var de äldsta barnen som fångades mest av hjulet, även om vi försökte fånga hela barngruppen. Smartboarden har vi undersökt tillsammans med barnen så gott det går, då vi inte har haft något internet har vi inte kunnat arbeta med den till fullo. Men barnen har fått rita på den på skrivbordet vilket de har tyckt vart roligt.

 

Vårdnadshavarnas har fått vara delaktiga i framförallt beeboten då vi visade upp den på vårt föräldramöte/drop in då fick de själva prova och barnen visade dem hur man gjorde. Det var väldigt uppskattat från deras sida.    

 

 

 

Analys och bedömning:

 

  1. Beeboten är något som barnen själva tar initiativ till att använda när som helst på dagen, inte bara under våra planerade läraktiviteter. Medan hjulet pratade barnen aktivt om när vi arbetade intensivt med det, blir inte lika ofta nu när vi avslutat hjulet. Men när vi går förbi skolgården där de renoverar tittar de på maskinerna som står där och pratar om de olika hjulen.

  2. Beeboten har fångat hela barngruppen medan hjulet fångade mest de äldsta barnen i gruppen. Vilket kan har gjort att det skilde sig lite med intresset till dessa två grejer. Vi har delat in barnen i två grupper, de äldre och de yngre, vilket gör att vi arbetar på olika sätt. Det kan också ha påverkat resultatet, framför allt med hjulet.

  3. Genom observationer av barnen har vi uppmärksammat detta.

 

 

 

Åtgärder för utveckling: Fortsätta arbeta med beeboten då barnen tycker den är rolig att arbeta med. De tar själva fram saker och lägger i rutsystemet och programmerar roboten. Vi har hämtat färdiga kartor som är för just beeboten från skruttet som vi vill prova att använda tillsammans med barnen. Men även fortsätta med att barnen får vara med och dokumentera verksamheten och det vi gör när vi får igång våra nya iPads.  

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback