Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Du är vad du tänker - kognitiva perspektivet

Skapad 2018-11-05 21:09 i Stiernhooksgymnasiet Rättvik GY
Gymnasieskola Psykologi
Kognition handlar om våra mentala processer och vårt tänkande. Den information som finns i vårt inre, vår kunskap och livserfarenhet påverkar hur vi tolkar det vi ser och hör. Och dessa tolkningar styr sedan våra känslor.

Innehåll

Vecka 45: 

Genomgång (se keynote i teams) samt diskussioner 

Tankeläxa (se teams) 

Vecka 46: 

Utvärdering av tankeläxan

Genomgång -  minne, intelligens och perception (se keynote i teams) samt eget arbete kring dessa områden 

 

Uppgifter

  • Instuderingsfrågor - perception, minne och intelligens

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Kognitionspsykologi och dess tillämpningar: hur människan uppfattar och förstår sin omvärld och sig själv. I samband med det behandlas hur hjärnan tar emot och bearbetar information.
    Psk  -

Matriser

Psk
Du är vad du tänker - kognitiva perspektivet

Kuskskapskrav

E
C
A
Redogöra och resonera
Eleven redogör översiktligt för begränsade delar av kognitionspsykologins förklaringar till mänskliga beteenden, känslor och tankar. I samband med det för eleven enkla resonemang om psykologiska samband och relaterar till egna erfarenheter.
Eleven redogör utförligt för delar av kognitionspsykologins förklaringar till mänskliga beteenden, känslor och tankar. I samband med det för eleven välgrundade resonemang om psykologiska samband och relaterar till egna erfarenheter.
Eleven redogör utförligt och nyanserat för omfattande delar av kognitionspsykologins förklaringar till mänskliga beteenden, känslor och tankar. I samband med det för eleven välgrundade och nyanserade resonemang om psykologiska samband och relaterar till egna erfarenheter.
Värdera
Eleven värderar med enkla omdömen de olika psykologiska perspektivens förklaringsvärde och för enkla resonemang om deras betydelse för helhetssynen på människan.
Eleven värderar med enkla omdömen de olika psykologiska perspektivens förklaringsvärde och för välgrundade resonemang om deras betydelse för helhetssynen på människan.
Eleven värderar med nyanserade omdömen de olika psykologiska perspektivens förklaringsvärde och för välgrundade och nyanserade resonemang om deras betydelse för helhetssynen på människan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: