Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

5

Beskrivande text - Ett Land

Brunnsåkersskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 6 november 2018

Vi arbetar med beskrivande texter. Du lär dig hur man delar i texten i olika stycken, att använda rätt tempus och beskrivande ord och du skriver till sist en egen faktatext om ett land. Du använder underrubriker och jämförande sambandsord. När din text är klar skall du redovisa om ditt land muntligt med stöd av en Power Point.

Centralt innehåll

Du lär dig strukturen på en beskrivande faktatext, vad den innehåller, hur den är uppbyggnad och vilka språkliga drag den har.

Kunskapsmål och bedömning

Du ska kunna:

  • skriva en egen beskrivande faktatext om ett land.
  • välja ut information från utvalda källor
  • redovisa om ditt land muntligt så att publiken kan förstå.

 

Din text kommer att bedömas enligt matrisen.

Där visar du hur väl du behärskar faktatexten struktur, dess innehåll, verb, stavning, skiljetecken, använder beskrivande ord.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

välja och använda språkliga strategier,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Strategier för att förstå och göra sig förstådd i tal och skrift i skolans ämnen när det egna svenska språket inte räcker till.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Ord och begrepp i skolans ämnen och i vardagsspråk. Synonymer och motsatsord.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen
Beskrivande texter
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback