Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Tema ljud

014581 Förskolan Solrosen, Stockholm Järva · Senast uppdaterad: 17 april 2019

Under våren 2018 startarde vi upp vårt tema ljud. Vi arbetar vidare även under hösten 2018. Vi vill få upp intresset hos barnen för vad ljud är, var det kommer ifrån, hur vi hör det, hur ljud skapas. Vilka ljud hör vi på inne miljö och ute miljö såsom skogen och i närmiljö.

Bakgrund

Under våren 2018 märkte vi att barnen på Nyckelpigan hade intresse inför olika ljud. Barnen lyssnade aktiv när de hörde en polis bil låter och härmade läten. Hur fåglarna lätt när vi besökt skogen och Akalla by där barnen fick syn på olika djur så som hästar, ankor, grisar osv.

Mål

Vi vill att barnen ska få en förståelse för hur ljud uppkommer och beter sig.
Hur låter olika ljud? Varifrån kommer ljudet?
Vilka ljud finns det i ute och i inne miljö? Vi vill att barnen särskilja olika ljud ?

Hur kan vi skapa egna ljud?

Ljud fenomen som ett verktyg för barnensspråk och språkutveckling.

Förskola och hem

Vi arbetar för att  unikum ska vara ett redskap där personal och föräldrar kan samverka.

Syfte

Få barnen att intressera sig av ljud av olika slag. Att särskilja olika ljud. Att vi hör genom örat och att förstå att alla ljud är inte bra för örat.

Metod

Vi har aktiviteter både inomhus och utomhus där använder vi olika material. Aktiviteterna ska vara lustfyllda för att fånga barnens intresse och erfarenhet.

Vi arbetar i små grupper  och även i helgrupp beroende på vilken aktiviteter vi gör.

Vi har lagt en dag specifik att ha utevistelse till skogen och promenad i närmiljö  i syftet att barnen upptäcker olika ljud. 

Vi har skapande aktiviteter  i mindre grupper där gör vi olika maracas av olika material.

Vi läser olika bok samt laddat ner olika appar kopplat till temat.
Vi använder oss av olika musik instrument  där ljud och teknik håller ihop.

Arbetslagets reflektioner

Barnen uppmärksammar olika ljud både i inne och i ute miljö. Barnen är nyfikna och lyssnar aktivt på olika ljud samt härmar olika ljud.

Dokumentation under läroprocessen

Vi har varit i skogen måndagar och intryduserat teamat ljud. Vi har även haft utevistelse till  Akalla by och olika lekparker samt promenad  i när miljö i Husby centrum. Barnen fick lyssna efter ljud. Barnen hörde fåglar kvittrar, hunder som skälde, löv som sussade. Olika bilar, lastbilar, bussar samt traktor som gick förbi som lät. Barnen hörde hur tåget och T- bana lät. Allt detta  har påverkat barnens förståelse för begreppet /fenomenet ljud. Barnen  har fåt nya erfarenheter vilket gav barnen nya begrepp och ord. Olika utmaningar som vi gav till barnen vid olika tillfällen där har vi  barn som är olika i deras takt att utveckla och lära. 

Att gå vidare med temat ljud

Eftersom barnen hade mycket intresse att lyssna på hur olika djur och fåglar lätt, vi har bestämt oss att utveckla barnens intresse för djur och fåglar där vi tillsammans med barnen göra en jämförelse mellan ett djur och en fågel. Att barnen får erfarenhet att tex ett djur har fyra ben, päls, tänder osv. Att barnen upptäcker likheter och skillnaden mellan djur och fåglar. Mycket språk, matematik och skapande aktiviteter påverkat barnens utveckling och lärande.


Läroplanskopplingar

utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,

utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback