Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Redskapsgymnastik - Trampett

Skapad 2018-11-08 13:36 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Redskapsgymnastik med trampett för elever som mött arbetsområdet tidigare.
Grundskola 7 Idrott och hälsa
Hur gör jag för att hoppa så högt och långt som möjligt? Vad är viktigt att tänka på när man landar? Allt detta och mycket mer kommer ni få lära er om när vi nu startar arbetsområdet trampett inom redskapsgymnastiken.

Innehåll

Period: V.46-47

Lektion 1

Först presenteras ni för upplägget och lite om innehållet i de olika lektionerna. Vi pratar om säkerheten kring användandet av trampett samt vad vi ska tänka på när vi plockar fram och plockar undan. Sedan plockar ni fram enligt ritningen på tavlan.  Ett av dagens mål är att utveckla kamratbedömning i par.

 

Uppvärmning: Raka hopp på alla trampetter för att komma in i tekniken.

Huvudmoment:  Vi hoppar igenom raka grundhopp; ljushopp, x-hopp, grupperat och pik. Jobba med tekniken. När detta fungerar bra kan ni försöka skriva era namn i luften. Vid tjockmattan som läraren står vid får ni också möjlighet att jobba med rotationer runt egen axel (180, 360, 540).

Avslutning: Vi avslutar med en återkoppling där vi tittar tillbaka på målen.

 

Lektion 2

Vi återkopplar till målen och säkerheten som vi pratade om föregående lektion. Sedan är det dags att plocka fram och det görs enligt ritningen som finns på tavlan.Även denna lektion jobbar vi med att utveckla kamratbedömning i par.

Uppvärmning: Ni hoppar igenom era raka grundhopp; ljushopp och x-hopp på samtliga trampetter.

Huvudmoment: Fortsätt nu jobba med grundhoppen eller enkla rotationer. Jobba med tekniken. Vid tjockmattan som läraren står vid får ni också möjlighet att jobba med mer komplexa rotationer. Vi börjar med kort kullerbytta, därefter lång kullerbytta. När man fått okej från läraren får man testa överslag (handstående till liggandes). Sedan är det dags för handvolt. Observera att det inte är okej att genomföra komplexa rotationer utan passning från läraren.

Avslutning: Vi avslutar med en återkoppling där vi tittar tillbaka på målen.

 

Lektion 3

Vi återkopplar till målen och säkerheten som vi pratade om föregående lektioner. Sedan är det dags att plocka fram och det görs enligt ritningen som finns på tavlan. Dagens mål är att utveckla kamratbedömning i par. Fokus kommer därför att vara feedback till varandra och inte lika mycket på att komma vidare i hoppens svårighetsgrad.

Uppvärmning: Ni hoppar igenom era grundhopp; ljushopp och x-hopp på samtliga trampetter och ger varandra feedback redan på uppvärmningen.

Huvudmoment: Fortsätt nu jobba med grundhoppen eller enkla rotationer i samma par som under uppvärmningen. Jobba med tekniken. Vid tjockmattan som läraren står vid får ni också möjlighet att jobba med mer komplexa rotationer.

Observera att det inte är okej att genomföra komplexa rotationer utan passning från läraren. Vi kommer att ha fler utmanande hopp nästa lektion.

Avslutning: Vi avslutar med en återkoppling där vi tittar tillbaka på målen.

 

Lektion 4

Vi återkopplar till målen och säkerheten som vi pratade om föregående lektioner. Sedan är det dags att plocka fram och det görs enligt ritningen som finns på tavlan. Skillnaden mot föregående lektion är att nu får man pröva volt om man kan visa att man hanterar övriga hopp i serien. Dvs. kort kullerbytta, lång kullerbytta, överslag, handvolt och till sist volt. Vi fortsätter naturligtvis att jobba med målet kamratbedömning även denna lektion.

Uppvärmning: Ni hoppar igenom era raka grundhopp; ljushopp och x-hopp på samtliga trampetter och ger varandra feedback (kamratbedömning).

Huvudmoment: Fortsätt nu jobba med grundhoppen eller enkla rotationer i samma par som under uppvärmningen. Jobba med tekniken. Vid tjockmattan som läraren står vid får ni också möjlighet att jobba med mer komplexa rotationer. Vi börjar med lång kullerbytta. När man fått okej från läraren får man testa överslag (handstående till liggandes). Sedan är det dags för handvolt och slutligen volt. Observera att det inte är okej att genomföra komplexa rotationer utan passning från läraren.

Ni kommer också att ha möjligheten att testa precisionshopp i rockring samt att hoppa upp på ett högre mattberg.

Avslutning: Vi avslutar med en återkoppling där vi tittar tillbaka på målen och avslutar arbetsområdet.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9
 • Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  A 9
 • Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
  Idh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: