Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Geometri för åk 7

Kristinebergskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 28 maj 2021

Bilderna till höger visar en litet exempel på vad vi ska arbeta med. I övrigt så kommer vi att mäta och rita olika vinklar, studera olika typer av trianglar och fyrhörningar. Vi ska också beräkna omkretsen av olika geometriska figurer och till sist lära oss om begreppet skala.

Kursplan i ämnet

Målen med arbetsområdet är att du ska kunna:

- uppskatta, mäta och räkna ut vinklar i olika geometriska figurer
- använda gradskiva
- räkna ut vinklar med hjälp av vinkelsumman i en triangel
- beskriva olika slags trianglar och fyrhörningar
- mäta och räkna ut omkretsen på olika geometriska figurer
- räkna med skala

Arbetssätt och undervisning

Vi kommer att arbeta med kapitel 3 i Matte Direkt-boken. Vi kommer att ha genomgångar, göra undersökningar och räkna på egen hand.

Begrepp du måste kunna:
vinkelben, vinkelsumma, rät vinkel, spetsig vinkel, trubbig vinkel, rak vinkel, rätvinklig triangel, likbent triangel, liksidig triangel, kvadrat, rektangel, parallellogram, romb, diagonal, omkrets, cirkel, medelpunkt, radie, diameter, skala, förminskning, förstoring och till sist naturlig storlek

Visa vad du lärt dig

Diagnoser på att du kan viktiga begrepp; rita och mäta olika vinklar, rita olika typer av trianglar

Provräkning, planerad till v. 48.

Tidsram

Ca fem veckors arbete. Prov v. 48.

Se kunskapskraven för de olika nivåerna.

Se aktuella delar ur kunskapskrav för åk 9 nedan. 


Läroplanskopplingar

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär samt bidra till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som efter någon bearbetning kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback